Washington
0

Abbas dostavio Obami dokument o pokretanju mirovnog procesa

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Palestinski čelnik Mahmud Abbas izjavio je da je američkom predsjedniku Baracki Obami, tokom susreta u četvrtak, dostavio dokument s idejama o pokretanju izraelsko-palestinskog mirovnog processa.
  • Taj dokument ne spada u okvire mape puta i arapske inicijative. On sadrži ideje za uspostavljanje mehanizama provedbe oba plana, kazao je Abbas prije odlaska iz Washingtona, javio je AFP.

  • Predsjednik Obama je obećao da će razmotriti taj dokument, kazao je palestinski pregovarač Saeb Erakat.

Arapska mirovna inicijativa, koju je pokrenula Saudijska Arabija 2002., predviđa normaliziranje odnosa između arapskih zemalja i Izraela u razmjenu za izraelsko povlačenje s arapskih teritorija okupiranih 1967., stvaranje palestinsker države, "pravedno i prihvaćeno" rješenje pitanja palestinskih izbjeglica na temelju Rezolucije 194 Generalne skupštine UN-a.

Izrael je odbacio ovu inicijativu u aktuelnoj formi zbog prava izbjeglica na povratak.

Što se tiče mape puta, izradio ju je međunarodni "kvartet", SAD, Evropska unija, Rusija i UN, a pokrenuta je 2003. Ona predviđa stvaranje palestinske države na teritorijama koje je okupirao Izrael. Međutim, ona je do danas ostala mrtvo slovo na papiru.

Abbas je ocijenio svoj prvi susret s Obamom "ozbiljnim i iskrenim". - Dogovorili smo se da budemo u stalnom kontaktu, dodao je.

Na pitanje novinara da li je veći optimista o stvaranju palestinske države sada, kada je Obama predsjednik, Abbas je odgovorio "nadam se da će se obećanja ostvariti. Ništa nas ne sprečava pod uvjetom da Izrael ne postavlja prepreke".

Abbas je najavio da 7. juna u posjetu regiji dolazi američki izaslanik za Bliski istok George Mitchell.