Bolja komunikacija
0

Abasada Bosne i Hercegovine u Pakistanu otvorila dva Počasna konzulata

Klix.ba
U Islamskoj Republici Pakistan svečano su otvorena dva Počasna konzulata. U provinciji Sindh-Karaci je odlukom Predsjedništva BiH Abdul Ghani Majid imenovan za pošasnog konzula i potvrđen Odlukom predsjednika Pakistana. Također, u Provinciji KPK (Khyber Pakhtunkhwa)- Peshewar je imenovan Asad Saleem.

Ovi konzulati će biti od velike pomoći Ambasadi BiH u cilju bolje komunikacije sa institucijama i građanima u ovoj velikoj i mnogoljudnoj državi u svim područjima njenog djelovanja - od ekonomije do sporta, kulture, edukacije itd.

Ambasador Bosne i Hercegovine Sakib Forić je 1.marta 2018.godine u prisustvu predsjednika Vlade provincije Sindh-Karaci Syeda Murada Ali Saha i drugih zvaničnika otvorio ovaj konzulat, dok je 7.marta 2018. godine sa osobljem ambasade i zvanicničima KPK Peshewar ozvaničen početak rada i ovog konzulata.

U toku otvaranja Počasnih konzulata svečano su počasnim konzulima uručena Patentna pisma Egzekvature.

Uskoro se očekuje i otvaranje trećeg konzulata u provinciji Punjab-Lahore,a po završetku verifikacije već imenovanog počasnog konzula Danisha Iqbala.

Kako nam je kazao Ambasador Forić najbolji primjer koliko su korisni Počasni konzulati jeste onaj iz grada Izmira u Turskoj na čelu sa Kemalom Bajsakom. Izrazio je nadu da će isto činiti i ovi konzulati iz Pakistana.