Svijet
0

Abas traži 6.205 kvadratnih kilometara za buduću državu

FENA
Predsjednik Palestinske uprave Mahmud Abas izjavio je danas da Palestinci žele stvoriti nezavisnu državu na 6.205 kvadratnih kilometara Zapadne obale i pojasa Gaze, objelodanivši prvi put tačnu površinu teritorije koju zahtijeva, apelujući ujedno na puno izraelsko povlačenje.

"Mi imamo 6.205 kvadratnih kilometara na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze. Želimo to onako kako jeste. To je naša vizija za nezavisnu palestinsku državu s punim suverenitetom nad njem granicama, vodom i bogatstvima", kazao je Abas u intervjuu palestinskoj televiziji.

Time je nagovijestio da će pregovori s Izraelom biti teški s obzirom na to da izraelska strana želi da zadrži kontrolu nad velikim blokovima jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, kao i dijelove istočnog Jerusalema. Izraelska vojska je osvojila tu teritoriju od Jordana u Šestodnevnom ratu 1967. godine, kada je osvojen i pojas Gaze od Egipta. Vojnici i jevrejski naseljenici su se povukli iz pojasa Gaze u ljeto 2005. godine, poslije gotovo četiri decenije okupacije. Izrael, međutim, i dalje kontrolira granične prijelaze, zračni prostor i obalu Sredozemnog mora u tom području.

Sudeći po palestinskim dokumentima pripremljenim za pregovore s Izraelom, do kojih je došao AP, Palestinci zahtijevaju čitav pojas Gaze, Zapadnu obalu i istočni Jerusalem i mala područja uz granicu Zapadne obale koja su smatrana ničijom zemljom prije rata 1967. godine. Abas tvrdi da njegove zahtjeve podržavaju rezolucije UN, a portparol izraelske vlade Miri Ajzen je odbila da komentira tu izjavu.

U svakom slučaju, Abasov zahtjev prevazilazi sve što je Izrael spreman da ponudi. Pregovarački timovi dvije strane održali su u ponedjeljak prvi radni sastanak, u pokušaju da pripreme zajedničku deklaraciju za mirovnu konferenciju o Bliskom istoku, predviđenu za kraj novembra u SAD-u.

Abas je rekao da se na tom skupu mora razgovarati o statusu Jerusalema, palestinskim izbjeglicama, granicama, jevrejskim naseljima, vodi i sigurnosti. Izraelski vicepremijer Haim Ramon najavio je ovih dana da će se na dnevnom redu konferencije naći njegov plan o predaji nekih dijelova istočnog Jerusalema pod palestinsku kontrolu. Tim planom, međutim, nije obuhvaćen jerusalemski stari grad u kome se nalaze mjesta sveta za obje religije - predmet najvećeg arapsko-izraelskog spora.

Izrael bi pristao na podjelu Jerusalema pod uvjetom da zadrži kontrolu nad dijelovima Zapadne obale, nagovijestio je čak i izraelski ministar za strateška pitanja, vođa ultradesne partije Naš dom, Avigdor Liberman. Abasovi savjetnici kažu da je on, usprkos čvrstim javnim stavovima, zapravo pristao u razgovorima s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom da dio Zapadne obale koju Izrael traži zamijeni za izraelsku teritoriju. To bi Izraelu omogućilo aneksiju velikih blokova jevrejskih naselja u kojima živi većina od 250.000 jevrejskih naseljenika. Abas zapravo nudi Olmertu dva procenta Zapadne obale, a Olmert traži 6 do 8, ali kaže da će se površina odrediti u budućim pregovorima.