Palestina
0

Abas suspendirao savjetnika zbog seksualnog skandala

FENA
Palestinski predsjednik Mahmud Abas suspendirao je danas šefa svog kabineta Rafika Huseinija zbog sumnje da je umiješan u seksualni skandal.

Palestinska novinska agencija Wafa javila je da će komitet od tri člana provjeriti ponašanje Huseinija koga je bivši palestinski obavještajni zvaničnik optužio da je pokušao da, u zamjenu za svoj uticaj, iznudi seks od jedne žene.

Na izraelskoj televiziji prikazan je video snimak na kome se vidi Huseini kako se skida u spavaćoj sobi i liježe u krevet, pozivajući ženu, koja se ne vidi, da mu se pridruži.

Taj snimak je izazvao šok u palestinskom konzervativnom društvu.

U izvještaju palestinske agencije, a koji je prenio izraelski radio, navodi se da će Huseini biti suspendiran dok komisija prezentira rezultat istrage u naredne tri sedmice.

On sam tvrdi da je žrtva konspiracije Izraelaca i nekih Palestinaca koji žele da diskreditiraju njega i Abasa.

Izraelski Kanal 10 objavio je prošle sedmice i optužbe o rasprostranjenoj korupciji među Abasovim savjetnicima, a koja datira još iz vremena dok je palestinski predsjednik bio Jaser Arafat.

Izraelski mediji prenose da se Huseini nije pojavio u javnosti otkako je snimak objavljen.

On je školovan u Velikoj Britaniji i često je objašnjavao palestinske ciljeve stranim zvaničnicima. Očekivalo se da će se pojavati u petak na palestinskoj televiziji, ali je umesto toga pročitano njegovo saopćenje u kome je navedeno da će kasnije odgovoriti na optužbe.

"Obećavam gledaocima da ću objelodaniti potpunu istinu, da sam spreman za odgovornost ako se dokaže da sam učinio nešto loše", navedeno je u saopćenju.

Palestinski zvaničnici misle da je snimak dio pokušaja Izraela da se diskreditira Abas i osuđuju Fahmija Shabaneha, bivšeg oficira obavještajne službe koji je to snimao, da je saradnik Izraela.

Skandal je objelodanjen u trenutku kada su izraelsko-palestinski pregovori u zastoju već više od godinu dana, uprkos pokušajima SAD-a da ih ožive.

Shabaneh tvrdi da je nakon Arafatove smrti 2004. od njega traženo da istraži zvaničnu korupciju, ali je ignoriran kada je Abasu predstavio šta je otkrio.

Huseinija je pratio nakon što se pomenuta žena žalila da joj je predlagao intimne odnose kada je od njega zatražila pomoć zbog porodničnog problema.

Bivši obavještajac je postavio kamere u stanu te žene i u dogovoru s njom snimio sastanak s Huseinijem.

U prvom dijelu snimka Huseini sjedi u dnevnoj sobi i razgovora s dvije žene, od kojih mu je jedna navodno sekretarica, a druga ona koja je tražila pomoć.

Huseini u razgovoru opisuje Abasa kao nekog ko nema karizmu, a za Arafata je rekao da se okružio prevarantima. U kasnijoj sceni pojavljuje se u sobi nag i pošto je legao u krevet pita ženu da li će ona ugasiti svjetlo ili on.

Nekoliko trenutaka kasnije u sobu upada bivši obavještajni oficir s još tri čovjeka i predstavlja se, a Huseini iskače iz kreveta i oblači se.

Snimak se pojavio i na You tubeu i postao glavna tema razgovora širom paletinskih teritorija.

Odmah nakon emitiranja na izraelskoj televiziji, palestinska novinska agencija Maan pozvala je Huseinija da podnese ostavku, ali je ipak konstatirala da je potez Izraela zapravo linčovanje.