Ponuda neće biti dugo na stolu
1

Abas pozvao Izrael na rješenje sa dvije države

SRNA
Mahmud Abas
Mahmud Abas
Palestinski predsjednik Mahmud Abas pozvao je danas Izrael da prihvati rješenje sa dvije države u granicama iz 1967. godine i upozorio da ta prilika "možda neće biti na stolu još dugo", imajući u vidu turbulencije izazvane arapskim proljećem.

"Nemojte da ispustite ovu priliku. Ona možda neće još dugo biti na stolu, zato što region prolazi kroz brze promjene", rekao je palestinski predsjednik. U posljednjih godinu dana, u narodnim pobunama smijenjene su arapske autokrate i diktatori širom sjeverne Afrike i Bliskog istoka, poremećena je američka politika u regionu, a Izrael je doveden u izolaciju.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan rekao je na konferenciji da je palestinsko pitanje i dalje "najveći problem koji ugrožava mir i stabilnost u regionu" i da sve više raste ljutnja povodom politike koju vodi Izrael. Erdogan je postao heroj za mnoge Arape zato što se javno usprotivio izraelskom predsjedniku Šimonu Peresu na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu 2009. godine povodom ubijanja civila u ofanzivi na palestinsku enklavu u Gazi.

"Ljudi su blokirani u najvećem svjetskom zatvoru, a istovremeno se na drugoj strani pumpa veliki bijes širom regiona", rekao je turski premijer. Palestinska uprava želi da formira svoju državu na teritoriji koju je Izrael zauzeo u šestodnevnom ratu 1967. godine. Abas je u septembru prošle godine podnio zahtjev za članstvo palestinske države u UN, na teritorijama Pojasa gaze i Zapadne obale.