Shimon Peres
0

"Abas je i dalje partner za mir"

FENA
Shimon Peres
Shimon Peres
Izraelski predsjednik Shimon Peres rekao je u ponedjeljak da je palestinski predsjednik Mahmud Abas "apsolutno" i dalje partner za mir unatoč sporazumu o pomirenju između njegova Fataha i islamističkog Hamasa potpisanog prošle sedmice u Kairu.

"Kritizirao sam Abasa (zbog tog sporazuma), ali to ne znači da ne moram razgovarati s njime. Ne namjeravam okrenuti leđa Palestincima koji žele mir, čak i ako ih kritiziram", rekao je Peres za Jerusalem Post uoči obilježavanja 63. godišnjice Države Izraela.

Po Peresu, Abas je "apsolutno" i dalje partner "jer se protivi nasilju i želi mir."

Ponovio je da podržava uspostavu palestinske države pod uvjetom da Palestinci "priznaju izraelske sigurnosne potrebe".

Kritizirao je ipak plan Mahmuda Abasa da u septembru u UN-u zatraži priznanje palestinske države.

"Izlazak pred UN samo s deklaracijom neovisnosti, ne odgovarajući na zabrinutosti Izraela u pogledu njegove sigurnosti, značit će nastavak sukoba, a ne njegov kraj", rekao je.

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak rekao je za vojni radio da bi Izrael trebao "postaviti stroge uvjete Hamasu, palestinskoj vladi i palestinskim vlastima".

"Sporazum o pomirenju može biti pozitivan ako palestinska vlada koja bude formirana prihvati uvjete Kvarteta za Bliski istok (SAD, EU, Rusija, UN) priznajući Izrael, sporazume sklopljene u prošlosti i intervenirajući protiv nasilja", rekao je.

"Prihvati li Hamas ta načela i slijedom toga djeluje, on više neće biti ista organizacija. Mislim da se to neće dogoditi, ali te uvjete treba postaviti", dodao je.

Hamas je do sada odbijao priznati Izrael.