Svijet
46

A320: Među nastradalima 20 djece, 67 Nijemaca i 45 Španaca

Klix.ba
(Foto: AFP)
Španski mediji pišu da se među 150 nastradalih u padu aviona Airbus A320 u francuskim Alpama nalazi 20 djece iz Njemačke koja su učestvovala u razmjeni učenika.

Spasilački timovi se pripremaju da kopnom krenu prema mjestu pada aviona, a prema riječima lokalnog stanovništva, dolazak do mjesta nesreće bit će izuzetno težak zbog nepristupačnog terena.

S obzirom na to da se avionske nesreće dešavaju uglavnom prilikom polijetanja ili slijetanja, činjenica da je Airbus A320 pao usred leta nagovještava da se u letjelici desilo nešto naglo i zastrašujuće, rekli su analitičari.

Iako je rano za špekulacije, stručnjak za avijaciju Tom Costello saopštio je za NBC da je letjelica mogla pretrpjeti gubitak pritiska koji je potom uzrokovao kolaps strukture aviona.

Druga mogućnost jeste da je avion izgubio motor ili njegovu funkciju, ali ostaje činjenica da avioni poput A320 mogu letjeti sa jednim motorom. Treća mogućnost jeste da je posrijedi kriminalno djelo, rekao je Costello.

Meteorolozi su saopštili da ne postoje naznake da su vremenski uslovi igrali ulogu u nesreći, a nebo je u trenutku nesreće bilo relativno vedro.

Prve informacije govore o tome da se među nastradalima nalazi 67 Nijemaca i 45 Španaca.