Svijet
1

A-Qaeda: U zamjenu za britanskog taoca pustite imama Abu Katadu

FENA
Abu Katada
Abu Katada
Sjevernoafričko krilo A-Qaede u ponedjeljak je ponudilo oslobađanje britanskog taoca ukoliko London dopusti radikalnom imamu, koji se smatra vodećim čovjekom te terorističke grupe u Evropi, da otputuje iz Velike Britanije u drugu zemlju. El-Kaida u islamskom Magrebu navodi u saopćenju objavljenom u ponedjeljak na internetu da će osloboditi Stephena Malcolma ukoliko imam Abu Katada bude pušten iz Britanije. Grupa je upozorila da će britansku vladu smatrati odgovornom za posljedice ukoliko nastavi insistirati na tome da ga deportuje u Jordan, gdje bi se suočio sa suđenjem pod optužbama za terorizam, prenosi AP. Vlasti u Britaniji pokušavaju protjerati iz zemlje jordanskog imama palestinskog porijekla od 2001. godine, ali je Evropski sud za ljudska prava presudio da on ne može biti deportovan u Jordan zbog rizika da bi se dokazi protiv njega mogli "izvući" njegovim mučenjem u jordanskom zatvoru.

Britanske vlasti u ovom mjesecu su ponovo uhapsile Abu Katadu, i tada su saopćile da su blizu odluci da ga deportuju u Jordan.

Abu Katada, kome je pravo ime Omar Mahmud Mohamed Otman, opisan je na španskim i britanskim sudovima kao vodeća ličnost El- Kaide u Evropi i kao prijetnja nacionalnoj sigurnosti tih zemalja. On je prvi put uhapšen u Britaniji 2002. godine.

"Nudimo britanskoj vladi da oslobodimo njenog građanina Stephena Malcolma, koji je naš zatvorenik, ako dopusti šejhu Abu Katadi da otputuje u jednu od zemalja Arpskog proljeća ili u svaku zemlju po vlastitom izboru u kojoj bi dobio garancije da bude slobodan čovjek i da se poštuju njegova prava i dostojanstvo", navodi se u saopćenju.

Malcolm je otet skupa sa švedskim i holandskim držvljaninom u restoranu u gradu Timbuktu u Maliju u novembru prošle godine. On također ima južnoafričko državljanstvo.

Teroristička grupa izrazila je nadu da će se britanska vlada baviti njenom ponudom "na objektivan, razuman i mudar način", ali je zaprijetila da će Britaniju smatrati odgovornom za posljedice ukoliko on bude izručen jordnskoj vladi.