SAD
0

98-godišnja starica zadavila 100-godišnju cimerku

SRNA
Elizabeth Barrow (Foto: AP)
Elizabeth Barrow (Foto: AP)
Sud u američkoj državi Massachusetts zakazao je suđenje jednoj 98-godišnjakinji zbog sumnje da je u staračkom domu ubila svoju 100-godišnju cimerku, javlja mreža BBC.

Policija u gradu Dartmouthu prvobitno je mislila da je 100-godišnja Elizabeth Barrow izvršila samoubistvo, ali je istragom utvrđeno da je najvjerovatniji ubica njena cimerka Laura Lundquist.

Sudija je naredio da se Laura Lundquist smjesti u lokalnu bolnicu, gdje treba da se procijeni njena sposobnost da prati suđenje.

Njen advokat Carl Levin rekao da je ona ima već dugo godina demenciju i smanjene kognitivne sposobnosti.

 "Njena porodica je tužna zbog smrti gospođe Barrow i time što se dogodilo", rekao je Levin.

On je dodao da je to tužan trenutak za obje porodice i da naglašava problem mentalnog zdravlja starijih osoba.

Laura Lundquist dijelila je sobu u staračkom domu sa Elizabethom Barrow oko godinu dana.
Policija je pronašla Elizabeth kako leži u svom krevetu  sa plastičnom kesom vezanom oko glave u staračkom "Brandon Woods" 24. septembra. 

Scot Barrow, Elizabethin sin, rekao je da je užasnut mogućnošću ubistva u staračkom domu u kome je njegova majka bila sretna. 

On je dodao da se Laura žalila upravi doma zbog velikog broja posjetilaca koje prima njena cimerka, kojoj je više puta prijetila i vrijeđala je.

"Tražio sam da se moja majka prebaci u drugu sobu, ali uprava doma to odbila rekavši da se one dobro slažu", rekao je Scot Barrow, dodajući da ni  majka nije željela premještaj, jer su u toj sobi živjeli ona i njen suprug nekoliko godina prije njegove smrti 2007. godine. 

Barrow je rekao da je njegova majka do zadnjeg dana bila veoma aktivna i snažna uprkos godinama.

Ukoliko se Lundquist pojavi pred sudom biće jedna od najstarijih, ako ne i najstarija, osoba optužena za ubistvo  u SAD.