{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


98 civila na slobodi

F
28.8.2008. u 17:18
0
0
98 civila na slobodi
0
98 civila na slobodi
Foto: Reuters
Komesar za ljudska prava Vijeća Evrope Thomas Hammarberg zaključio je danas posjetu područjima pogođenim južnoosetijskim sukobom i dogovorio oslobađanje 98 civila koje su zarobile sve strane.
Komesar je tokom današnje posjete Chinvaliju predao južnoosetijskim vlastima 58 zarobljenih civila, a istovremeno je gruzijskim vlastima predao 13 zarobljenika, saopćeno je u četvrtak iz Vijeća Evrope.

Pored toga, dva tijela su predata gruzijskoj strani nakon predaje 33 tijela južnoosetijskoj strani u srijedu navečer.

Komesar je pozdravio konkretne i pozitivne korake koje su poduzele obje strane kako bi se povinovale svojim humanitrarnim i obavezama na poštovanju ljudskih prava. Nedavne razmjene predstavljaju napredak u postizanju zajedničkog razumijevanja nužnosti da se sve strane hitno pozabave humanitarnim brigama proisteklim iz sukoba, navodi se u saopćenju.

Komesar je izrazio zahvalnost dvojici vodećih pregovarača gruzijskomn parlamentarcu Giviju Targamadzeu i južnoosetijskom ombudsmanu Davidu Sanakoevu, kao i gruzijskom ombudsmanu Sozaru Subariju za njihove napore na tom polju. Komesar je pozvao obje strane da lociraju sve osobe koje se skrivaju, zarobljene su ili su odsječene od svijeta zahvaljujući sukobu i da organizuju njihovo puštanje na slobodu i sigurnost, putem evakuacije ako se pokaže nužnom, te da zaštite dobrovoljne povratke kućama, navodi se u saopćenju.

On je pozvao strane da podrže mehanizam koji je sada uspostavljen kroz njegove urede i da se dopusti tim akterima da nastave sa svojim naporima. Komesar je naglasio značaj prava na povratak svih osoba raseljenih sukobom. Takav povratak bio bi doborovoljan i obavio bi se u sigurnosti i dostojanstvu.

Sigurnost se mora u potunosti garantovati. Komesar je pozvao strane da hitno i efikasno odgovore na hitne potrebe raseljenih lica za smještajem, hranom, odjećom, ličnim dokumentima i medicinskom pomoći. Obje strane moraju osigurati pristup i raspodjelu humanitarne pomoći osobama kojima je potrebna, navodi se u saopćenju za javnost Vijeća Evrope.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: