Među putnicima i djeca
0

93 mrtvih u padu aviona u Indoneziji

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Najmanje 93 ljudi izgubilo je život kada je na istočnom dijelu otoka Jave u Indoneziji u srijedu pao transportni avion Hercules, objavili su zvaničnici.

Na stotine je ranjenih i prestravljenih, a TV kuće prikazale su stravične snimke s mjesta događaja gdje se vidi vatra i smrskana letjelica. Crni dim podizao se u vis dok je vojska pokušavala iznijeti spaljena tijela ranjenih kako bi im se ukazala pomoć.

Glasnogovornik zračnih snaga Bambang Sulistyo izjavio je da je najmanje 79 mrtvih u padu aviona C-130 Hercules u blizini baze u provinciji istočna Java rano u srijedu. U avionu je bilo 112 putnika i članova posade, javlja AP.

Glasnogovornik vojske Sagom Tamboen rekao je da je letjelica prevozila trupe i njihove porodice, a u avionu je, kada je pao, bilo i 10 djece.

Hercules je pao među kuće u selu Geplak, ubivši tri osobe na zemlji, prije nego je otklizao u polje riže. Nakon toga se raspao, a rep aviona i nekoliko većih dijelova trupa završili su u obližnjem grmlju i polju.

Nije poznato šta je uzrokovalo pad, ali je nekoliko svjedoka izjavilo da su čuli glasnu eksploziju dok su još bili u zraku.

"Jedno od krila je otpalo", kaže mještanin sela Geplan Agus Yulianto. "Onda je avion nosom udario u kuće."

Nesreća se dogodila 520 kilometara istočno od glavnog grada Jakarte.