{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


80 policijaca povrijeđeno u sukobima s demonstrantima

F
13.7.2010. u 18:54
0
0
80 policijaca povrijeđeno u sukobima s demonstrantima
0
80 policijaca povrijeđeno u sukobima s demonstrantima
Foto: AFP
Više od 80 policajaca povrijeđeno je u sukobima s mladim demonstrantima u jednom od najgorih valova uličnog nasilja u Sjevernoj Irskoj u posljednjoj deceniji, rekao je načelnik policije u Belfastu Matt Baggott.
" Prolazimo kroz teške trenutke, rekao je Baggott", dodavši kako su policijski službenici u ponedjeljak i utorak bili suočeni s "pokušajem ubistva".

Protesti, koji su se iz Belfasta proširili na druge dijelove britanske provincije, povezani su s tradicionalnim paradama protestantskog Oranskog reda 12. jula.

Policija je objavila kako vjeruje da su pokretači uličnog nasilja odmetnuti pripadnici proirskih katoličkih grupa. Policija je u petak povukla neuobičajen potez i objavila snimke iz helikoptera na kojima se vide mladi ljudi kako zasipaju policiju raznim predmetima i Molotovljevim koktelima, prevrću policijska vozila i nasrću velikim drvenim palicama na policajce sa štitovima.

"Svjedoci smo nasilnih protesta motiviranih dosadom koji su poprimili zlokobne razmjere", rekao je Baggott.

Pozvao je roditelje "adolescenata i nešto starijih mladih ljudi" da spriječe svoju djecu da nasilne nemire smatraju "zabavom".

"Prošle ste noći vidjeli nešto što nećete nigdje u svijetu", rekao je Baggott, govoreći o opsežnom zadatku policije da istodobno čuva sudionike parade od demonstranata, ali i same demonstrante.

"Policija se morala brinuti o djeci koja su bila na ulici bez ikakva roditeljskog nadzora, paleći Molotovljeve koktele, i truditi se da nijedno od njih ne bude povrijeđeno", rekao je Baggott. Dodao je kako će se provesti iscrpna istraga o nasilju i da će se sudski goniti svi odgovorni za "potpuno neprihvatljiv" niz događaja posljednja dva dana.

Nasilje je neizbježna popratna pojava ljetnih protestantskih parada, a ovo je pravo otkako je Belfast iz ruku Londona preuzeo kontrolu nad policijom i pravosuđem. Policija smatra da sjevernoirska protestantsko-katolička vlada mora bolje sarađivati sa snagama sigurnosti u sprječavanju nereda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: