Kalifornija
0

8.000 "suhih gromova" izazvalo 800 šumskih požara

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U razdoblju kraćem od 24 sata, rijetka električna oluja, gotovo bez kiše, proteklog je vikenda pogodila sjevernu Kaliforniju, rezultirajući s gotovo 8.000 gromova koji su izazvali više od 800 šumskih požara, izvijestili su u srijedu američki mediji.

Oluja je bila neobična ne samo zbog tzv. "suhe grmljavine" i tako velike količine grmljavinskog pražnjenja na ogromnom teritoriju nego i zbog toga što je došla vrlo rano u sezoni, i to s Tihog okeana. Takve oluje obično dolaze u julu i augustu, a uglavnom se formiraju na jugoistoku Kalifornije.

"Radi se o klimatološki rijetkoj pojavi. Tipično to ne viđamo u ovom dijelu ljeta. Vidjeti 8.000 gromova, to je visoko na ljestvici", izjavio je John Juskie, znanstvenik Nacionalne meteorološke službe u Sacramentu.

Hiljade vatrogasaca u utorak se u Kaliforniji borilo s požarima, s kopna i iz zraka, gdje su angažirani deseci protupožarnih helikoptera i zrakoplova.

Požarima je zahvaćeno na desetke hiljada hektara šume a stotine stanovnika prisiljeno je na evakuaciju, rekao je Daniel Berlant, glasnogovornik kalifornijskog ministarstva za šumarstvo i zaštitu od požara.