Njemačka
0

8.000 putnika prespavalo noć na frankfurtskom aerodromu

FENA
Foto: AFP/DDP/File
Foto: AFP/DDP/File
Najveći njemački aerodrom, u ponedjeljak je obustavio sav saobraćaj, a 8.000 putnika ostalo je "nasukano".

Više od 3.000 putnika na frankfurtskom aerodromu, u utorak su jutro dočekali spavajući po terminalima u vrećama za spavanje, nakon što su u ponedjeljak svi letovi otkazani zbog izrazite hladnoće, snijega i leda. Vlasti su putnicima priskrbile 1.500 vreća za spavanje, a još 5.000 su smjestili po hotelima u gradu, prema riječima glasnogovornika tog njemačkog najvećeg aerodroma. Otkazano je ukupno 229 letova, koji prolaze kroz taj, za Evropu ključan aerodrom, piše agencija DPA.

Očekuje se otvorenje zračnih pisti aerodroma i normalizacija saobraćaja, a prema informacijama s internetskih stranica aerodroma, nekoliko aviona već je jutros poletjelo. Glasnogovornik aerodroma istaknuo je kako nije bilo incidenata tokom noći, iako su pojedini putnici negodovali zbog prekida transporta i razvoja događaja. Posljednja pista na frankfurtskom aerodromu zatvorena je u ponedjeljak navečer u 22.44 sati.

U utorak ujutro je organiziran i prijevoz 5.000 putnika iz hotela na aerodrom, kako bi mogli nastaviti letove prema svojim destinacijama, a očekuje se kako će svih 560 letova zakazanih za utorak napustiti frankfurtski aerodrom, a s njima i putnici, koji su tamo zapeli na jednu noć.