SAD
0

77-godišnjak uhapšen nakon prijetnji smrću Obami

FENA
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Sedamdesetsedmogodišnji Amerikanac uhapšen je prošle sedmice na jugoistoku Sjedinjenih Država zbog prijetnji smrću Baracku Obami, a u njegovoj kući je zaplijenjeno brojno vatreno oružje, saopćila je specijalna policija koja je zadužena za zaštitu predsjednika i sudskih spisa.

"Michael Bowden, 77-godišnji bijelac, uhapšen je zbog prijetnji koje je izrekao protiv predsjednika", objasnio je AFP-u u petak glasnogovornik Tajne službe Edwin Donovan.

Bowden, stanovnik države Južna Karolina, uhapšen je 18. novembra, po riječima Donovana koji nije želio dati više pojedinosti.

Prema sudskim dokumentima, za vrijeme pregleda u bolnici u gradu Spartanburgu, Bowden je izjavio da ima samoubilačke nagone i da želi ubiti predsjednika Obamu.

U izjavi koju je zabilježio agent Tajne službe, kojeg je upozorila ustanova, Bowden je izjavio misleći na predsjednika Obamu: "kada bih imao priliku, ja bih ga sam ubio", prema tim dokumentima.

Prema istom izvoru, policija je pronašla 17 komada vatrenog oružja, od kojih su četiri napunjene poluautomatske puške u kući osumnjičenog u Woodruffu, na sjeveru države.