75 miliona djece bez osnovnog obrazovanja

F
FENA
26.11.2008. u 10:57
0
0
75 miliona djece bez osnovnog obrazovanja
0
75 miliona djece bez osnovnog obrazovanja Foto: AP
Nejednakosti u obrazovanju duboko su ukorijenjene u svijetu u kojem 75 miliona djece nije obuhvaćeno osnovnoškolskim obrazovanjem, od čega su 55 posto djevojčice, stoji u UN-ovu izvještaju o obrazovanju za 2009. predstavljenom u utorak u Ženevi.
Brojke, temeljene na statistikama za 2006. godinu, pokazuju da do 2015. godine neće biti moguće ostvariti cilj osnovnoškolskog obrazovanja za sve, a što je jedan od Milenijskih ciljeva razvoja koje su zacrtali Ujedinjeni narodi.

Od 75 miliona djece u svijetu koja nemaju pristup osnovnoškolskom obrazovanju, njih 55 posto su djevojčice, stoji u izvještaju koje je u utorak u Ženevi predstavila UN-ova agencija za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO).

Prema sadašnjim prognozama za 2015. godinu u siromašnijim zemljama najmanje 29 miliona djece, a vjerojatno i mnogo više, neće ići u školu.

U subsaharskoj Africi, unatoč ostvarenom napretku u nekim zemljama, trećina djece ne pohađa školu, a stanje će biti posebno teško u zemljama poput Nigerije, koja je najnapučenija u Africi, te u Pakistanu na azijskom kontinentu.

UNESCO, UN-ova agencija sa sjedištem u Parizu, optužuje političku ravnodušnost i loše vođenu politiku vlada država s juga, ali također i bogate zemlje jer ne ispunjavaju svoja obećanja o pomoći, javio je Reuters.

Zbog aktuelne finansijske i gospodarske krize, pomoć za obrazovanje bit će još više upitna, drži UNESCO.

Brojke iz izvještaja ukazuju na golem jaz u obrazovnim mogućnostima ne samo između razvijenih zemalja u odnosu na nerazvijene, već je i unutar samih siromašnijih zemalja velik jaz između bogatih slojeva društva i siromašnih.

"Nejednake mogućnosti za obrazovanje izvor su siromaštva, gladi i smrtnosti djece te smanjuju izglede za gospodarski rast. Upravo zbog toga vlade moraju hitno djelovati", rekao je generalni direktor UNESCO-a Koichiro Matsuura.

Čak i kada je velik postotak djece obuhvaćen osnovnoškolskim obrazovanjem, velik postotak djevojčica ostaje izvan škola u arapskim zemljama, prema izvještaju.

U Egiptu tako djevojčice čine više od 95 posto djece koja ne pohađaju školu. U južnoj i zapadnoj Aziji, od Irana do Bangladeša, 18 miliona djece izvan obrazovnog sistema, uglavnom su djevojčice.

Slika je ljepša u Latinskoj Americi i Karibima gdje je 94 posto djece uključeno u obrazovni sistem.

U istočnoj Aziji i na Pacifiku, 93 posto djece bilo je obuhvaćeno obrazovanjem u 2006., no to je ipak pad u odnosu na 1999. kada je uključenost iznosila 96 posto.

Izvještaj UN-ove agencije za obrazovanje, nauku i kulturu pripremljen je za Međunarodnu konferenciju o obrazovanju u Ženevi koja se od utorka do petka održava u Ženevi, a na njoj sudjeluju i glavni direktor Matsuura i Kevin Watkins, direktor izvještaja.

Godišnji izvještaje objavljuje se od 2002. godine i ocjenjuje napredak prema cilju da do 2015. godine obrazovanje bude dostupno svima.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: