Bagdadska tradicija
0

700 godina stara pijaca je centar ramazanske kupovine

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Već 700 godina muslimani iz Bagdada namirnice nabavljaju na slavnoj pijaci Shorjah. U toku priprema za ramazanske iftare posjeta ovoj pijaci nezaobilazan je dio rituala, ali situacija više nije kao što je nekad bila.

Previsoke cijene i vreline, zajedno sa krvoprolićem koje se posljednjih godina dešava u ovom dijelu svijeta, negativno su se odrazile na tradiciju i porodični biznis od kojeg zavise mnoge familije.

"Odavde počinje ramazan", kaže 70-godišnji Abu Issam, prodavač riže i začina. "Shorjah je nekada bila raj za ljude iz svih dijelova Iraka, posebno u toku ramazana, ali danas pijaca jedva opstaje zbog nesigurnog vremena i visokih cijena koje kontrolišu uvoznici i povise ih svake godine prije početka ramazana."

Najstarija pijaca u Bagdadu nalazi se usred starog dijela grada i u njenim uskim ulicama uvijek je bučno i užurbano.

Po ugledu na ovu pijacu i druge pijace koje se otvaraju u iračkim gradovima dobijaju naziv Shorjah.

Ipak, uslijed nasilja putevi i prolazi koji vode do pijace bili su zatvoreni u periodu od 2007. do ljeta 2010. godine. Danas prodavači rade istim intenzitetom, iako se susreću sa brojnim problemima.

Nakon američke invazije koja je imala za cilj svrgavanje s vlasti Saddama Husseina, Shorjah je bila mjesto velikih borbi američkih i iračkih snaga. Danas policijski sat i mnoge kontrolne tačke onemogućavaju da se, kao nekad, kupuje friška roba za sehur prije zore.

"U prošlosti smo jedni druge posjećivali pred zoru, prije početka posta", prisjeća se učitelj Shihab Ahmed. "Sada to ne možemo zbog policijskog sata i sigurnosne situacije općenito."

S novinarom AFP, koji je pravio priču na ovoj pijaci, mnogi nisu smjeli razgovarati, a neki su komentarisali, ali nisu željeli reći kako se zovu. Svi se slažu da su cijene robe porasle, a to pokazuju i zvanični podaci.

U periodu od 2004. do 2008. cijene hrane u Iraku su udvostručene, navodi se u izvještaju Ujedinjenih nacija.

Iračani ističu da je posebno skupo u toku ramazana.

"Uprkos tome Shorjah ostaje simbol prelijepe tradicije i uspomena", tvrdi univerzitetski profesor Ahmed Assim al-Dabbagh.