{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


68 godina od nuklearnog napada na Hirošimu

F
6.8.2013. u 08:39
0
36
68 godina od nuklearnog napada na Hirošimu
0
Na današnji je dan američka vojska na japanski grad Hirošimu 1945. godine izvela prvi nuklearni napad. Nekoliko dana kasnije atomska je bomba bačena i na Nagasaki.
Spomen-obilježje žrtvama u Hirošimi (Foto: AFP)
Spomen-obilježje žrtvama u Hirošimi (Foto: AFP)


Prošlo je 68 godina od prvog atomskog napada na Japan na kraju Drugoga svjetskog rata. U napadu na Hirošimu poginulo je više od 350.000 stanovnika, a do decembra 1945. godine umrlo ih je više od 140.000.

Tri dana poslije Hirošime napadnut je i Nagasaki u kojem je do decembra te godine umrlo 70.000 stanovnika. Atomski napadi prisilili su Japan na kapitulaciju.

Prema informacijama ICAN-a, međunarodne organizacije koja se zalaže za odustajanje od nuklearnog naoružanja, diljem svijeta trenutno ima više od 17.000 nuklearnih bojevih glava. U SAD-u i Rusiji njih gotovo 2.000 je spremno za lansiranje za nekoliko minuta.

Većina današnjih atomskih bombi nekoliko su puta razornije od onih koje su opustošile Hirošimu i Nagasaki.

Uz SAD i Rusiju, nuklearno naoružanje posjeduju i Velika Britanija, Francuska, Kina, Indija, Pakistan, Izrael te Sjeverna Koreja. Također, dobar dio međunarodne zajednice vjeruje kako Iran pokušava proizvesti nuklearnu bombu.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: