Kongo
0

67.000 izbjeglica u velikoj opasnosti

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) "sve je zabrinutiji" za sigurnost 67.000 kongoanskih izbjeglica u kampovima u Kibatiju, u pregrađu Gome, koje nisu evakuirane kako je bilo predviđeno.

"Jedna 20-godišnja djevojka je ubijena u petak ujutro u kampu u Kibatiju, a mnogobrojne porodice su prisiljene da napuste svoje kolibe koje su opljačkali naoružani ljudi", izjavio je u petak u Ženevi glasnogovornik UNHCR-a William Spindler, javlja AFP.

UNHCR je prije sedam dana saopćio da će prebaciti nekoliko desetaka hiljada izbjeglica iz Kibatija u novi kamp u Mugungi, udaljen 15 kilometara, ali još nije mogao izvesti tu operaciju. Agencija UN-a misli da će je moći obaviti za dva-tri dana", kazao je Spindler.

"Ne može se reći da je primirje prekinuto", kazao je Spindler. Naoružane bande zavode teror, saopćili su glasnogovornici UN-ovih humanitarnih organizacija prisutnih u Ženevi.

"Situacija je još uvijek krajnje napeta u pokrajini Sjeverni Kivu. Ubijanja i pljačke se nastavljaju", izjavila je glasnogovornica UN-ovog Ureda za koordinaciju humanitarnih aktivnosti Elisabeth Byrs.

Situacija je otežana zbog eksplozije cijena prehrambenih proizvoda koje su porasle za 114 posto od početka godine, kazala je ona.