67.000 izbjeglica u velikoj opasnosti

F
FENA
21.11.2008. u 14:29
0
0
67.000 izbjeglica u velikoj opasnosti
0
67.000 izbjeglica u velikoj opasnosti Foto: AFP
Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) "sve je zabrinutiji" za sigurnost 67.000 kongoanskih izbjeglica u kampovima u Kibatiju, u pregrađu Gome, koje nisu evakuirane kako je bilo predviđeno.
"Jedna 20-godišnja djevojka je ubijena u petak ujutro u kampu u Kibatiju, a mnogobrojne porodice su prisiljene da napuste svoje kolibe koje su opljačkali naoružani ljudi", izjavio je u petak u Ženevi glasnogovornik UNHCR-a William Spindler, javlja AFP.

UNHCR je prije sedam dana saopćio da će prebaciti nekoliko desetaka hiljada izbjeglica iz Kibatija u novi kamp u Mugungi, udaljen 15 kilometara, ali još nije mogao izvesti tu operaciju. Agencija UN-a misli da će je moći obaviti za dva-tri dana", kazao je Spindler.

"Ne može se reći da je primirje prekinuto", kazao je Spindler. Naoružane bande zavode teror, saopćili su glasnogovornici UN-ovih humanitarnih organizacija prisutnih u Ženevi.

"Situacija je još uvijek krajnje napeta u pokrajini Sjeverni Kivu. Ubijanja i pljačke se nastavljaju", izjavila je glasnogovornica UN-ovog Ureda za koordinaciju humanitarnih aktivnosti Elisabeth Byrs.

Situacija je otežana zbog eksplozije cijena prehrambenih proizvoda koje su porasle za 114 posto od početka godine, kazala je ona.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: