Austrija
0

64. godišnjica oslobađanja logora Mauthausen

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Odavanjem počasti i polaganjem vijenaca na glavni spomenik i na spomen-ploče žrtvama nacizma, u nedjelju je obilježena 64. godišnjica oslobođenja negdašnjeg nacističkog koncentracionog logora Mauthausena u Austriji.

Na svečanosti u Mauthausenu bilo je oko 8.000 posjetitelja iz 40-ak država među kojima izaslanstvo iz Hrvatske predvođeno predstojnikom Ureda predsjednika Hrvatskog sabora Mišom Munivranom.

U izaslanstvu su bili predstavnici hrvatskog veleposlanstva u Austriji te udruge dragovoljaca, branitelja i veterana Domovinskog rata i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske.

"Okupili smo se odati počast žrtvama nacizma i pokazati da stradanja i strahote koje su se dogodile u Mauthausenu i obližnjim logorima ne smiju nikad biti zaboravljene", naglašeno je na svečanosti na kojoj su govorili predstavnici vjerskih zajednica u Austriji, uz nazočnost, među ostalima, austrijskog predsjednika Heinza Fischera i predsjednice austrijskog parlamenta Barbare Prammer.

Logor Mauthausen osnovan je 1938. godine, a u sedam godina postojanja u njemu je bilo zatočeno oko 200.000 zatvorenika.

Polovina od njih izgubila je živote u logoru. Logoraši su radili u kamenolomu i industriji oružja, a zadnje likvidacije izvršene su neposredno prije oslobođenja 5. svibnja 1945., kada su u logor ušle američke snage.

Danas je Mauthausen javni spomenik i muzej, a financira ga austrijska savezna vlada i udruge bivših logoraša.