{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


63 godine od atomskog napada na Nagasaki

F
FENA
9.8.2008. u 12:56
0
0
63 godine od atomskog napada na Nagasaki
0
63 godine od atomskog napada na Nagasaki
Foto: AP
Oko 5.400 osoba okupilo se danas u parku mira u Nagasakiju na komemoraciji 63. godišnjice američkog atomskog napada na taj japanski grad.
Gradonačelnik Nagasakija Tomihisa Taue uputio je apel svjetskim liderima da prekinu s nuklearnim naoružavanjem i rekao da Japan, kao zemlja koja je doživjela nuklearno razaranje, "ima zadatak i odgovornost da poduzme inicijativu u iskorjenjivanju nuklearnog oružja.

Gradonačelnik Nagasakija je rekao da japanska vlada mora, u cilju denuklearizacije korejskog poluotoka, da oštro zatraži da Sjeverna Koreja u potpunosti ukine svoje nuklearne programe.

Komemoraciji je prisustvovao japanski premijer Jasuo Fukuda kao i predstavnici osam zemalja među kojima i Rusije.

U govoru sličnom onom koji je nedavno izgovorio u Hirošimi 6. augusta, Fukuda se založio za održavanje tri japanska principa - neproizvodnje, neposjedovanja i nedozvoljavanja nuklearnog oružja na njegovoj teritoriji.

Okupljeni su održali minut šutnje tačno u 11.02 sati kada su 1945. godine Sjedinjene Američke Države bacile atomsku bombu na Nagasaki od koje je samo do kraja te godine poginulo i umrlo 74.000 ljudi.

Japan se predao šest dana kasnije i time je završen Drugi svjetski rat na Pacifiku.

Imena još 3.058 ljudi su dodata ove godine na listu žrtava bombardiranja Nagasakija, tako da ukupni broj stradalih sada iznosi 145.984.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: