74.000 žrtava
0

63 godine od atomskog napada na Nagasaki

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Oko 5.400 osoba okupilo se danas u parku mira u Nagasakiju na komemoraciji 63. godišnjice američkog atomskog napada na taj japanski grad.

Gradonačelnik Nagasakija Tomihisa Taue uputio je apel svjetskim liderima da prekinu s nuklearnim naoružavanjem i rekao da Japan, kao zemlja koja je doživjela nuklearno razaranje, "ima zadatak i odgovornost da poduzme inicijativu u iskorjenjivanju nuklearnog oružja.

Gradonačelnik Nagasakija je rekao da japanska vlada mora, u cilju denuklearizacije korejskog poluotoka, da oštro zatraži da Sjeverna Koreja u potpunosti ukine svoje nuklearne programe.

Komemoraciji je prisustvovao japanski premijer Jasuo Fukuda kao i predstavnici osam zemalja među kojima i Rusije.

U govoru sličnom onom koji je nedavno izgovorio u Hirošimi 6. augusta, Fukuda se založio za održavanje tri japanska principa - neproizvodnje, neposjedovanja i nedozvoljavanja nuklearnog oružja na njegovoj teritoriji.

Okupljeni su održali minut šutnje tačno u 11.02 sati kada su 1945. godine Sjedinjene Američke Države bacile atomsku bombu na Nagasaki od koje je samo do kraja te godine poginulo i umrlo 74.000 ljudi.

Japan se predao šest dana kasnije i time je završen Drugi svjetski rat na Pacifiku.

Imena još 3.058 ljudi su dodata ove godine na listu žrtava bombardiranja Nagasakija, tako da ukupni broj stradalih sada iznosi 145.984.