Svijet
0

60. godišnjica Marshallova "najplemenitijeg čina u historiji"

FENA
George C. Marshall
George C. Marshall
Petog juna 1947. godine američki državni tajnik George C. Marshall izjavio je u govoru diplomcima sveučilišta Harvard da su "Evropa i svijet ponovno u opasnosti". Drugi svjetski rat opustošio je kontinent i Sjedinjene Države moraju učiniti sve što je u njihovoj moći da ožive evropsku ekonomiju, rekao je tada George Marshall.

Marshallov govor na Harvardu postao je temelj takozvanog Marshallovog plana, četverogodišnjeg programa pomoći Evropi u iznosu od 13 milijardi dolara, javlja Glas Amerike.

  1. godine veliki evropski gradovi ležali su u ruševinama. Vladala je glad. Najhladnija zima do tada donijela je najsiromašniju žetvu stoljeća. Tek oslobođena od nacista, Zapadna Evropa bila je u opasnosti da sklizne u haos.

Odmah po slanju najhitnijih potrepština - hrane i odjeće, Marshallov plan Sjedinjenih Država usredotočio se na gospodarske probleme.

Rudnici uglja bili su prvi koji su osjetili korist od američke pomoći. Bez uglja koji se koristio za pogon tvornica i mlinova, evropsko gospodarstvo nikada se ne bi oporavilo.

Trinaest milijardi dolara što su ih Sjedinjene Države tada odobrile za pomoć u 16 zemalja, tokom četiri godine, danas su ravne iznosu od 100 milijardi dolara.

Britanski premijer Winston Churchill nazvao je Marshallov plan “najplemenitijim činom u historijii".

Oporavak od najrazornijeg rata u povijesti bio je dramatičan. Bruto nacionalni proizvod u Zapadnoj Evropi porastao je za 32 posto tokom četiri godine Marshallovog plana, izazvao gospodarski procvat cijele jedne generacije, te stvorio okvir za buduću Evropsku uniju.