{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


60. godina od savezničkog bombardovanja Drezdena

N
13.2.2005. u 10:50
0
0
60. godina od savezničkog bombardovanja Drezdena
0
60. godina od savezničkog bombardovanja Drezdena
Građani njemačkog grada Drezdena danas obilježavaju 60. godišnjicu savezničkog bombardovanja tog grada u Drugom svjetskom ratu u kojem je uništena historijska jezgra grada, a najmanje 40.000 stanovnika je poginulo.
U svjetskoj javnosti i dandanas traju rasprave o opravdanosti savezničkog napada budući da se u tom gradu nije nalazila vojna industrija, nego hiljade njemačkih izbjeglica koje su se povlačile pred kopnenim snagama antifašista.

Više od 800 britanskih i američkih bombardera istresli su na grad tone i tone napalm bombi pri čemu je uništeno više od 20.000 zgrada i kuća grada u kojemu je prevladavala historijska arhitektura.

Brojna istraživanja u Njemačkoj pokazuju da većina vjeruje da je napad u noći 13. februara 1945. bio čin odmazde i genocid savezničkih postrojbi nad njemačkim narodom.

Današnji dan posebno će obilježiti neonacisti i ekstremni desničari marševima kroz Drezden. Vođa Nacionalsocijalističke stranke Njemačke (NPD) Holger Apfel prije nekoliko sedmica izjednačio je bombardiranje Drezdena s holokaustom, a neonacisti često iznose neutemeljenu tezu da je u napadu poginulo više od 100.000 Nijemaca.

S druge strane, brojni naučnici i političari iznose tezu prema kojoj Drezden nije bio tako nedužan, tvrdeći da je krajem Drugog svjetskog rata u tom gradu bila smještena jedna od najvećih tvornica oružja Adolfa Hitlera.

Među pristašama te teorije je i drezdenski gradonačelnik Ingolf Rossberg, koji ističe da bi današnji dan trebalo iskoristiti za pomirenje, a ne za produbljivanje sukoba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: