Svijet
0

60% Amerikanaca smatra da Bijela kuća vodi pogrešnu vanjsku politiku

FENA
Najnovija anketa o povjerenju američke javnosti u vanjsku politiku Sjedinjenih Država ukazuje da Amerikance najviše brine razmjerno loš imidž njihove zemlje u inostranstvu kao i njena zavisnost o uvoznoj nafti.

Anketa organizacije Public Agenda, koja je anketirala Amerikance o važnim međunarodnim pitanjima, pokazuje da 87 posto ispitanika smatra kako sama činjenica što "ostatak svijeta negativno vidi Ameriku" predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Prethodne su ankete pokazale da Amerikance najviše brine situacija u Iraku te ilegalno useljavanje u Ameriku. Predsjednica organizacije Public Agenda Ruth Woden kaže da se tim problemima sada pridružila i ovisnost o stranoj nafti.

"Pet godina nakon terorističkih napada od 11. septembra 80 posto ispitanika smatra da je svijet, po njihovu zemlju, postao opasniji; 60 posto tvrdi da američka vanjska politika ide u krivom pravcu a 70 posto kaže da Sjedinjene Države ne čine dovoljno na jačanju svjetskog mira i napretka. Također, sve veći broj Amerikanaca smatra da ih ostatak svijeta doživljava kao arogantne", kazala je Woden.

Anketa sadrži i takozvani "indikator nelagode", koji mjeri razinu povjerenja američke javnosti u vanjsku politiku i položaj zemlje u svijetu. Na ljestvici od nula do 200 trenutni "indikator nelagode" iznosi 130 bodova.

Osnivač organizacije Public Agenda Daniel Yankelovich kaže da američku javnost najviše brinu Irak i ovisnost nacije o stranoj nafti. Ova dva pitanja političari više ne mogu ignorirati, kazao je Yankelovich.

U odnosu na prethodnu anketu, prenosi VoA, koju je organizacija Public Agenda provela u januaru, u SAD-u jača zabrinutost u vezi s američkim odnosima s muslimanskim zemljama, kao i zbog rasta islamskog ekstremizma.