Belgija
0

6 osoba optuženo za pripadanje Al-Qaidi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Šest od četrnaest osoba osumnjičenih da pripadaju mreži Al-Qaida, uhapšeni u četvrtak u Belgiji, nalazi se na nalogu za uhićenje i optuženi su da pripadaju ovoj terorističkoj organizaciji, izjavila je u petak glasnogovornica federalnog tužiteljstva.

"Pet muškaraca i jedna žena optuženi su da pripadaju terorističkoj grupi i nalaze se u pritvoru", kazala je Lieve Pellens.

Sudska policija uhapsila je u četvrtak ujutro 14 osumnjičenih osoba tokom pretresa u Bruxellesu i Liegu, dok se jedan od njih upravo pripremao da počini samoubilački napad.

Policijska intervencija preduhitrila ga je zbog održavanja nekoliko sati kasnije evropskog samita, koji je počeo u četvrtak popodne u Bruxellesu, mada policija nije raspolagala tačnim podacima o zemlji i mogućoj meti napada.

"Nakon njihovog hapšenja, sedam od 14 osumnjičenih osoba optuženo je da pripadaju Al-Qaidi, ocijenjeni su su kao 'tvrdo jezgro', i već su se pojavili pred istražnim sucem, dok se za ostale može reći da su samo bliski, bez evidentne pripadnosti nekoj mreži", precizirala je Pellens.

Jedan od njih je odmah pušten na slobodu, jer nije bilo dovoljno elemenata protiv njega, rekla je ona.