Tel Aviv
0

550 novih palestinskih policajaca u Hebronu

FENA
Foto:AFP
Foto:AFP
Više od 550 dodatnih palestinskih policajaca i oficira razmjestilo se u subotu ujutro u Hebronu, u okviru nastojanja da palestinski predsjednik Mahmud Abas, vođa umjerenijeg Fataha, ojača kontrolu nad Zapadnom obalom.

Hebron je treći palestinski grad na toj teritoriji u kome su razmještene snage lojalne Abasu. Policajci su stigli u džipovima i kamionima i okupili se oko sigurnosnog štaba, a potom počeli da patroliraju ulicama.

Zadatak će im biti da se brinu o zakonu i redu, ali i da se pozabave infrastrukturom suparničkog Hamasa, prenose izraelski mediji.

Ta radikalna islamistička organizacija kontroliše pojas Gaze od juna 2007., kada je silom preuzela vlast od snaga bliskih Fatahu.

Hebron je jedan od najvećih gradova na Zapadnoj obali i smatra se uporištem Hamasa. Abas nastoji da spriječi da se udar u Gazi, kako ga je nazvao, ponovi na Zapadnoj obali. Hebron je također podijeljeni grad i u njemu živi oko 500 Jevreja, pod zaštitom izraelskih vojnih snaga, među nekoliko stotina hiljada Palestinaca.

Razmještanje palestinskih policajaca koordirano je s izraelskom stranom na sastanku početkom ove sedmice. Dio policajaca je obučavan u Jordanu, pod nadzorom američkog sigurnosnog koordinatora za region, generalpotpukovnika Kita Dejtona.

Snage su razmještene nakon ranije uspješne slične operacije u Dženinu. U Hebronu je ranije već bilo oko 2.000 pripadnika palestinskih sigurnosnih i policijskih snaga. Palestinski policajci neće patrolirati sektorom koji kontrolišu Izraelci. Bit će posvećeni gonjenju kriminalaca i ekstremista, najavio je šef palestinske sigurnosti u Hebronu Sami Seifi.

Abasov predsjednički mandat ističe zvanično krajem januara 2009. godine i očekuje se da će tada Hamas tražiti nove predsjedničke izbore.