Svijet
0

53 žrtve u sukobima u indijskoj državi Asam

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Policija je otkrila još šest tijela u indijskoj sjeveroistočnoj državi Asam, pa je broj ubijenih u sedmici etničkog nasilja između lokalnih plemena i muslimanskih doseljenika porastao na 53, saopćili su zvaničnici u srijedu.

Policija je objavila da bi broj mrtvih mogao rasti dok dolazi do udaljenih područja i otkriva sve više tijela. Šest tijela otkrivenih tokom noći žrtve su ranijih sukoba koji su također ostavili 85.000 ljudi beskućnicima koji su potražili utočište u vladinim izbjegličkim logorima, javio je Reuters.

Na stotine policajaca je raspoređeno kako bi održavali mir i tragali za tijelima žrtava nasilja. Zvaničnici su izjavili da je bilo napetosti.

"Nikakvo nasilje nije zabilježeno u posljednja 24 sata", izjavio je Bhaskar Jyoti Mahanta, visoki policijski zvaničnik zadužen za provedbu zakona.

Nasilje je izbilo između većinskih hinduističkih plemena i muslimanskih bangladeških doseljenika u naftom i čajem bogatoj državi u petak, razbuktavajući ponovo dugotinjajući sukob hranjen strahom izvornog stanovništva da će ih nadjačati muslimanski doseljenici.

Više od 40 posto stanovnika Assama sada su muslimani, uglavnom doseljenici. Neki od pripadnika plemena su hrišćani.

Novo nasilje najteže je od 1983., kada je više od 2.000 ljudi, većinom bangladeških doseljenika, ubijeno u sukobima s plemenima u centralnom Asamu.

Trenutni sukob izazvao je sve snažniji studentski pokret koji provodi kampanju protiv doseljenika, tvrde analitičari.

Sjeveroistok Indije, koji čini osam država, dom je za više od 200 etničkih grupa i zahvaćen je separatističkim i plemenskim pobunama od 1947.

Lokalni stanovnivci optužuju vladu u New Delhiju da uništava mineralne i šumske resurse regije, zanemarujući razvoj i dopuštajući priliv stranaca.