UNICEF
0

500.000 žena godišnje umre na porodu

FENA
Fondacija Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) zatražila je u petak aktivniju politiku u oblasti smrtnosti majki, podsjetivši da pola miliona žena umire svake godine od komplikacija u trudnoći i na porodu.

"Na svjetskom nivou, 500.000 žena umire svake godine od komplikacija povezanih s trudnoćom i porodom", bilježi UNICEF u izvještaju pod naslovom "Napredak za djecu", koji se temelji na ispitivanjima provedenim između 2005. i 2007. godine. Osim toga, 10 miliona žena cijeli život pati od zdravstvenih problema koje su izazvali teški porodi.

Više od 99 posto smrtnih slučajeva povezanih s porođajima registrira se u zemljama na putu razvoja, od čega 84 posto u Južnoj Aziji i u Subsaharskoj Africi, saopćio je UNICEF.

U zemljama u razvoju, rizik od umiranja od komplikacija za vrijeme trudnoće ili poroda je jedan slučaj na 17, dok je u razvijenom svijetu taj odnos 1: 8.000. Jedno od mjesta na planeti koja su najriskantnija za rađanje je Niger, gdje je broj smrtnih slučajeva 1:7.

Većina smrtnih slučajeva bi mogla da bude izbjegnuta kad bi se poboljšao kvalitet njege prije i poslije poroda, s mjerama porodičnog planiranja i testiranjem na sidu, ističe UNICEF.

Peter Salama, šef odjela za zdravsto organizacije smatra da se ovaj problem ne može odvojiti od mjesta koje se daje ženi u društvu.

"Nema nikakve sumnje oko faktora povezanih s pravima žena u njihovoj zemlji. Bilo da se govori o preuranjenom porodu, sakaćenju genitalija, stavu prema seksualnosti, svi ti elementi utječu na zdravlje žena", kazao je Peter Salama.

On je ocijenio da pitanja smrtnosti majki i djece "ne uživaju pažnju koju zaslužuju, uzimajući u obzir dubinu problema".