{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


50 miliona gladnih u svijetu u 2007.

F
FENA
3.7.2008. u 22:16
0
1
50 miliona gladnih u svijetu u 2007.
0
50 miliona gladnih u svijetu u 2007.
Jacques Diouf
Broj gladnih u svijetu popeo se prošle godine na 50 miliona zbog sve većih cijena hrane, saopćila je u četvrtak UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO).
Obraćajući se Evropskom parlamentu u Bruxellesu, generalni direktor FAO-a Jacques Diouf je rekao da "siromašne zemlje osjećaju ozbiljne posljedice rastućih cijena hrane i energije".

Diouf je pojasnio da je ovome doprinio i demografski rast i ekonomski razvoj jer je došlo do veće potražnje poljoprivrednih proizvoda. Klimatske promjene, posebno poplave i suše, uticale su također na proizvodnju a zabrane izvoza hrane iz nekih zemalja dodatno sa pogoršale problem, dodao je Diouf.

Kako prenosi DPA, Diouf je podsjetio da su rezerve žita na najnižem nivou u posljednjih 30 godina i iznose oko 400 miliona tona.

Diouf je zaključio kako do 2050. proizvodnja hrane treba da bude udvostručena, posebno u zemljama u razvoju, u kojima će biti zabilježeno 95 posto rasta stanovništva u svijetu.

On je naglsio kako "FAO smatra da je oko 24 milijarde dolara potrebno svake godine za veće javne investicije - puteve, skladištenje i istraživanje".

Generalni direktor je ocijenio da to što se nedavno održana konferencija FAO-a založila za dodatnih 20 milijardi dolara govori kako je međunarodna zajednica spremna podržati poljoprivredu u siromašnim zemljama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: