Pakistan
0

5 mrtvih u napadu američke vojske

FENA
Najmanje pet osoba je ubijeno, a šest povrijeđeno u napadu američke bespilotne letjelice u pakistanskoj oblasti Sjeverni Vaziristan, saopćili su zvaničnici.

Pakistanska televizija javila je da su u tom napadu ubijena dvojica ekstremista - britanski državljanin Rašid Rauf, povezan s Al Qaidom, koji je u decembru prošle godine pobjegao iz sudskog pritvora u Islamabadu, i Egipćanin Abu Zubar al Masri.

Zvaničnici u Islamabadu su naveli da je među povrijeđenima troje dece, javio je u subotu Reuters, podsećajući da je nov napad usljedio dva dana pošto je Pakistan uložio protest kod američkog ambasadora u Islamabadu zbog napada američke vojske na pakistanskoj teritoriji.

Vjeruje se da je meta raketnog napada bila jedna kuća u blizini grada Mir Ali, ali su i obližnja sela pogođena nekoliko puta zbog sumnje da su u njima aktivni pripadnici Al Qaide i talibani.

"Prema našim informacijama, dvije rakete su ispaljene na kuću", rekao je neimenovani zvaničnik službe bezbjednosti.

U protekla tri mjeseca je u Sjevernom Vaziristanu izvedeno najmanje 20 napada što ukazuje na sumnje Washingtona da ekstremisti iz Pakistana prelaze u Afganistan, kao i da bi borci Al Qaide na sjeverozapadu Pakistana mogli da planiraju napade koje će izvesti na Zapadu.

Islamabad je upozorio da napadi američkih snaga narušavaju suverenitet zemlje, ali i podrivaju napore da vlada dobije što širu podršku građana za borbu protiv ekstremizma i opravda svoje savezništvo sa SAD-om u borbi protiv terorizma.