Pakistan
0

5.000 demonstranata protiv NATO-a i SAD-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Oko 5.000 ljudi demonstriralo je u četvrtak u Peshawaru, velikom gradu na sjeverozapadu Pakistana, zahtijevajući od Islamabada da prestane davati logističku podršku trupama NATO-a i SAD-a u Afganistanu.

Posljednjih dana je izvedeno niz napada na skladišta i kontejnere na sjeverozapadu Pakistana gdje je zapaljeno na stotine kamiona koji pripadaju NATO-u i snagama pod direktnom američkom komandom.

Predvodeći demonstrante u Peshawaru, Qazi Hussain Ahmad, vođa pakistansake islamističke stranke Jamaat-i-Islami, ocijenio je kako je "sramotno da jedna muslimanska zemlja nudi logistiku SAD-u koji radi protiv interesa muslimana u cijelom svijetu".

On je zatražio od Islamabada da odustane od uloge saveznika američkog "rata protiv terorizma", prijeteći da će "prisiliti vladu da prestane sa svakom vrstom snabdijevanja".

Oko 80 posto snabdijevanja stranih trupa u Afganistanu dolazi iz Pakistana, od goriva do teškog naoružanja, uglavnom kroz prolaz Khyber koji povezuje dvije zemlje.

Prolaz Khyber je u središtu plemenskih zona koje su postale skrovište pakistanskih talibanskih grupa i Al-Qaide nakon što su pobjegli iz Afganistana poslije svrgavanja islamističkog režima u Kabulu 2001.