Anketa
0

47% žena u Egiptu zlostavlja bračni drug

Sarajevo-x.com
Skoro polovina udanih žena u Egiptu žrtva je fizičkog zlostavljanja od strane supruga, otkrio je u srijedu tamošnji zavod za statistiku.

Anketa sprovedena među udanim ženama u Egiptu pokazala je da je čak 47% žena u dobi od 15 do 49 godina žrtva nekog oblika nasilja u porodici, a 7% njih tvrde da su u braku više puta silovane.

U Egiptu je nasilje u porodici kažnjivo zakonom, ali policija često ignoriše pozive upomoć jer smatra da je to "privatna porodična stvar".

"Ako žena prijavi stvar policiji, takvo nasilje će se smatrati zločinom. Ali ako se ona boji to učiniti, suprug neće kažnjen i sve će opet biti isto", otkriva Nahed Abu el-Qumsan, direktor egipatskog Centra za ženska prava.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u aprilu je objavila studiju o lošem zdravstvenom stanju žena koje su bile zlostavljane. Te žene imaju problema s trudnoćom, depresijom i sklone su kroničnim bolestima.

Također, ove žene četiri puta češće imaju suicidalne misli te isto toliko pokušaja samoubistva u odnosu na žene koje imaju neke druge probleme.