Strasbourg
0

4 kandidata za mjesto glavnog tajnika Vijeća Evrope

FENA
Dva bivša premijera, jedan Poljak i jedan Norvežanin, kandidati su za mjesto novog glavnog tajnika Vijeća Evrope koji bi trebalo da zamijeni Britanca Terryja Davisa u junu sljedeće godine, saopćila je u ponedjeljak ova organizacija.

Wlodimiertz Cimoszewicz, bivši premijer i bivši šef poljske diplomatije i Thorbjorn Jagland, koji je obavljao iste dužnosti u Norveškoj i koji sada predsjedava parlamentom u Oslu, kandidati su, uz još dva parlamentaraca Vijeća Evrope.

Radi se o demokršćaninu Lucu van den Brandeu i mađarskom liberalu Matyasu Eorsiju koji su vrlo aktivni u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Ova skupština, koja se sastaje jedanput u tri mjeseca, izabrat će novog glavnog tajnika s konačne liste koju će joj predočiti Odbor ministara, izvršni organ Vijeća Evrope.

Prema diplomatskim izvorima, Odbor ministara preferira da su kandidati prethodno bili na dužnosti šefa države ili vlade i da su poznati u Evropi.

Odbor je vjeran preporukama luksemburškog premijera Jean-Claudea Junckera iz aprila 2006. godine da glavni tajnik bude poznata i priznata politička ličnost.