Jug Sudana
0

38 ljudi ubijeno u plemenskim sukobima

FENA
U međuplemenskim sukobima na jugu Sudana ubijeno je 38 ljudi, među kojima ima dosta žene i djece i osam vojnika, izjavio je u subotu guverner države Džonglei gdje je došlo do sukoba.

Napad se dogodio u petak u zoru kada su pripadnici plemena Lou Nuer otvorili vatru u selu plemena Dinka od kojih su pokušali da ukradu stoku, prenio je Reuters.

Tom prilikom su 64 osobe ranjene.

Na jugu Sudana, najprostranije države u Africi, sušni period je i vrijeme krađe stoke, što preraste u međuplemenske sukobe. Samo ove godine u toj oblasti je u sličnim obračunima ubijeno više od 1.000 ljudi.

Plemena Dinka i Lou Nuer su najveća stočarska plemena na jugu Sudana.

Neki od lokalnih zvaničnika su sada optužili i vladajuću Partiju nacionalnog kongresa, odnosno njene aktiviste, da su odgovorni za eskalaciju sukoba.

Naime, izaslanici te partije naoružavaju, po tvrdnjama zvaničnika, civile na jugu zemlje kako bi potaknuli nemire pred referendum o nezavisnosti toga dijela zemlje zakazanog za 2011.

Sjeverni Sudan je predominantno arapski i muslimanski, dok su na jugu u većini pripadnici afričkih plemena, kršćani i animisti.