Njemačka
0

31 grad proglašen ekološkom zonom

FENA
U SR Njemačkoj postoje ekološki zaštićena područja u koja ne može ući nijedno lično ili službeno vozilo koje ne posjeduje takozvanu ekološku plaketu, saopštili su iz Ambasade BiH u SR Njemačkoj.

Trenutno u Njemačkoj postoji 31 ekološka zona, a od kraja februara 2009. godine uvodi se još njih 16.

Svi koji namjeravaju putovati ličnim ili službenim automobilom dužni su se prethodno informisati da li je grad ili mjesto u koje putuju proglašeno ekološkom zonom, te da li moraju nabaviti odgovarajuću naljepnicu za svoje vozilo.

U protivnom bi se mogli suočiti s neugodnostima, odnosno mandatnom kaznom od 40 eura, te uvođenjem u Centralni registar prekršaja sa sjedištem u Flensburgu.

Prema saznanjima Ambasade BiH u Berlinu, ekološkim zonama su proglašeni Berlin, Hannover, Koln, Dortmund (Brackeler Staße), Ilsfeld, Leonberg, Ludwigsburg, Mannheim, Reutlingen, Schwäbisch-Gműnd, Stutttgart, Tübingen, Pleidelsheim, Bochum, Bottrop, Dortmund, Duisburg, Essen, Frankfurt/Main, Gelsenkirchen, Mülheim an der Ruhr, München, Oberhausen, Recklinghausen, Augsburg, Bremen, Herrenberg, Karlsruhe, Nürnberg, Pforzheim, Ulm.

Do kraja februara uvest će se ekološke zone - Düsseldorf, Dresden, Freiburg (Breisgau), Heidelberg, Mühlacker, Osnabrück.

U skoroj budućnosti vlasti su odlučile uvesti i ekološke zone u Braunschweigu, Darmstadtu, Gerai, Leipzigu, Magdeburgu, Neu-Ulmu, Pfinztalu, Regensburgu, te veliku ekološku zonu Rurske oblasti (Ruhrgebiet-Großumweltzone).

Postoji velika vjerovatnoća da će se i u ostalim gradovima uvesti ekološke zone ako se zabilježe prekoračenja dozvoljenih izduvnih gasova u periodu većem od 35 dana godišnje, saopšteno je.