{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


30 uhapšenih zbog nošenja oružja u metrou

F
14.7.2008. u 12:41
0
0
30 uhapšenih zbog nošenja oružja u metrou
0
30 uhapšenih zbog nošenja oružja u metrou
Od kraja juna kineska policija je uhapsila 39 osoba zbog pokušaja da u metro glavnoga kineskog grada unesu hladno oružje, javila je agencija Xinhua.
Kontrola putnika u pekinškoj podzemnoj željeznici počela je 29. juna radi povećanja mjera sigurnosti uoči Olimpijade 2008.

Otada su pregledane osobne stvari više od dva miliona putnika, a oduzeto je 3,4 hiljade predmeta čiji je nošenje zabranjeno – oružje te otrovne i zapaljive stvari.

Radi provjere su na svim stanicama pekinškog metroa postavljeni skeneri za prtljag, u najnaseljenijim mjestima dežuraju policijski odredi sa psima tragačima.

Pregled osobnog prtljaga putnika obavlja se selektivno. Najčešće se provjerava golemi prtljag. Mali ruksaci i ženske tašne privlače manje pažnje zaštitnika pravnog poretka.

U sklopu jačanja sigurnosti pred Olimpijske igre prethodno su na većini stanica podzemne željeznice u Pekingu postavljeni aparati za neutralizaciju bombi.

Dugme za alarm ugrađeno je u svaku kabinu i WC u podzemnoj željeznici. To bi trebalo koristiti kod pronalaženja u klozetu predmeta sličnih bombi. Pritiskom na dugme vrata u kabinu se blokiraju a na stanici metroa počinju zavijati sirene i treperiti crveno-plavo svjetlo. Odred policije će otkriti klozet odakle dolazi signal za uzbunu.

Dosad u podzemnoj željeznici Pekinga radi pet linija u dužini 140 kilometara. Ove godine će tamo biti uvedene još tri linije, pri čemu će dužina pekinške podzemne željeznice dostići 200 kilometara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Vjerujete li bh. pravosuđu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: