Peking
0

30 uhapšenih zbog nošenja oružja u metrou

FENA
Od kraja juna kineska policija je uhapsila 39 osoba zbog pokušaja da u metro glavnoga kineskog grada unesu hladno oružje, javila je agencija Xinhua.

Kontrola putnika u pekinškoj podzemnoj željeznici počela je 29. juna radi povećanja mjera sigurnosti uoči Olimpijade 2008.

Otada su pregledane osobne stvari više od dva miliona putnika, a oduzeto je 3,4 hiljade predmeta čiji je nošenje zabranjeno – oružje te otrovne i zapaljive stvari.

Radi provjere su na svim stanicama pekinškog metroa postavljeni skeneri za prtljag, u najnaseljenijim mjestima dežuraju policijski odredi sa psima tragačima.

Pregled osobnog prtljaga putnika obavlja se selektivno. Najčešće se provjerava golemi prtljag. Mali ruksaci i ženske tašne privlače manje pažnje zaštitnika pravnog poretka.

U sklopu jačanja sigurnosti pred Olimpijske igre prethodno su na većini stanica podzemne željeznice u Pekingu postavljeni aparati za neutralizaciju bombi.

Dugme za alarm ugrađeno je u svaku kabinu i WC u podzemnoj željeznici. To bi trebalo koristiti kod pronalaženja u klozetu predmeta sličnih bombi. Pritiskom na dugme vrata u kabinu se blokiraju a na stanici metroa počinju zavijati sirene i treperiti crveno-plavo svjetlo. Odred policije će otkriti klozet odakle dolazi signal za uzbunu.

Dosad u podzemnoj željeznici Pekinga radi pet linija u dužini 140 kilometara. Ove godine će tamo biti uvedene još tri linije, pri čemu će dužina pekinške podzemne željeznice dostići 200 kilometara.