UNICEF
0

240 sela evakuirano poslije sukoba na sjeveru Jemena

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) izrazio je zabrinutost u petak zbog širenja sukoba na sjeveru Jemena prema Saudijskoj Arabiji gdje se moralo evakuirati 240 sela i zatvoriti 50 škola.

"Sukobi se šire prema drugoj strani granice sa Saudijskom Arabijom", izrazila je zabrinutost regionalna direktorica UNICEF-a za Srednji istok i Sjevernu Afriku Sigrid Kaag u saopćenju upućenom u Ženevu, prenio je AFP.

Saudijska vojska je intervenirala 3. novembra u ratu koji se vodi između pobunjenika i jemenske vojske poslije smrti jednoga saudijskog graničara kojeg su ubili pobunjenici u Jabal al-Dukhanu, planinskoj regiji koja se prostire i u Saudijskoj Arabiji i u Jemenu.

Vođa zaiditskih pobunjenika u Jemenu je 12. novembra pozvao Saudijsku Arabiju da prekine vojne operacije protiv pobunjenika i demantirao bilo kakvu povezanost s Al-Qaidom i stranim zemljama, misleći na Iran.

"UNICEF je posebno zabrinut zbog eskalacije na sjeveru Jemena", izjavila je Kaag.

Zvaničnica UN-ove orgnizacije je nagalasila da su u "posljednja tri mjeseca zbog sukoba djeci ugrožena osnovna prava: da imaju pitku vodu, hranu, higijenu".

Ovakva situacija bi se mogla pogoršati s dolaskom zime, smatra UNICEF i procjenjuje da oko 600 djece pati od pothranjenosti u ovoj regiji na sjeveru Jemena.

Ona u saopćenju traži hitan pristup "stanovništvu kojem je potrebna pomoć i otvaranje humanitarnih hodnika kako bi se hitno dopremila neophodna pomoć".

Isto tako zabrinuto zbog pogoršavanja situacije na sjeveru Jemena Visoko povjerenstvo UN-a za izbjeglice zabrinuto je i za sudbinu izbjeglica koje su se sklonile u kampove.

UNHCR je konstatirao da je kamp Al-Mazrak u regiji Hajja prihvatio 10.000 izbjeglica.

"Tri ili četiri porodice dijele sada jedan šator koji bi normalno poslužio jednoj porodici", objasnio je glasnogovornik UNHCR-a u Ženevi Andrej Mahečić.