{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


24,5 milijarda eura pomoći srednjoj i istočnoj Evropi

F
27.2.2009. u 17:34
0
0
24,5 milijarda eura pomoći srednjoj i istočnoj Evropi
0
24,5 milijarda eura pomoći srednjoj i istočnoj Evropi
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska investicijska banka (EIB) i Svjetska banka (SB) izrazile su u petak spremnost da s 24,5 milijarda eura podupru bankovni sistem i mala i srednja poduzeća u srednjoj i istočnoj Evropi.
Riječ je o zajedničkom akcijskom planu tih triju novčarskih ustanova za 2009. i 2010.

"Ta inicijativa dopunjava mjere koje su države poduzele kao odgovor na krizu i omogućit će široku i koordiniranu finansijsku pomoć međunarodnih novčarskih ustanova za potporu privatnim bankovnim skupinama kako bi pozajmljivale realnom gospodarstvu, posebno malim i srednjim poduzećima", kaže se u zajedničkom saopćenju triju ustanova.

Od 24,5 milijardi eura šest će osigurati EBRD za potporu finansijskom sistemu u srednjoj i istočnoj Evropi. EIB će osigurati 5,7 milijardi eura za zajmove malim i srednjim poduzećima, od toga 1,9 milijardi eura za zemlje kandidate i moguće kandidate za EU u jugoistočnoj Evropi.

Svjetska banka osigurala bi 7,5 milijardi eura za potporu bankovnom sistemu i realnom gospodarstvu.

"Taj zajednički akcijski plan ubrzat će dodjelu vitalne finansijske pomoći realnom gospodarstvu preko bankovnog sustava u zemljama teško pogođenim krizom u srednjoj, istočnoj i južnoj Evropi, posebice malim poduzećima", izjavio je predsjednik EIB-a Philippe Maystadt, prenijela je Hina.

"Vrijeme je da Evropa zajedno zajamči da postignuća u zadnjih 20 godina neće biti izgubljena zbog gospodarske krize. Pozdravljam tijesnu suradnju između EBRD-a, EIB-a i SB-a i odlučan sam da ta suradnja pomogne u uklanjanju krize bankovnog sistema u istočnoj Evropi", rekao je predsjednik Svjetske banke Robert B. Zoellick.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: