EBRD, EIB i SB
0

24,5 milijarda eura pomoći srednjoj i istočnoj Evropi

FENA
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska investicijska banka (EIB) i Svjetska banka (SB) izrazile su u petak spremnost da s 24,5 milijarda eura podupru bankovni sistem i mala i srednja poduzeća u srednjoj i istočnoj Evropi.

Riječ je o zajedničkom akcijskom planu tih triju novčarskih ustanova za 2009. i 2010.

"Ta inicijativa dopunjava mjere koje su države poduzele kao odgovor na krizu i omogućit će široku i koordiniranu finansijsku pomoć međunarodnih novčarskih ustanova za potporu privatnim bankovnim skupinama kako bi pozajmljivale realnom gospodarstvu, posebno malim i srednjim poduzećima", kaže se u zajedničkom saopćenju triju ustanova.

Od 24,5 milijardi eura šest će osigurati EBRD za potporu finansijskom sistemu u srednjoj i istočnoj Evropi. EIB će osigurati 5,7 milijardi eura za zajmove malim i srednjim poduzećima, od toga 1,9 milijardi eura za zemlje kandidate i moguće kandidate za EU u jugoistočnoj Evropi.

Svjetska banka osigurala bi 7,5 milijardi eura za potporu bankovnom sistemu i realnom gospodarstvu.

"Taj zajednički akcijski plan ubrzat će dodjelu vitalne finansijske pomoći realnom gospodarstvu preko bankovnog sustava u zemljama teško pogođenim krizom u srednjoj, istočnoj i južnoj Evropi, posebice malim poduzećima", izjavio je predsjednik EIB-a Philippe Maystadt, prenijela je Hina.

"Vrijeme je da Evropa zajedno zajamči da postignuća u zadnjih 20 godina neće biti izgubljena zbog gospodarske krize. Pozdravljam tijesnu suradnju između EBRD-a, EIB-a i SB-a i odlučan sam da ta suradnja pomogne u uklanjanju krize bankovnog sistema u istočnoj Evropi", rekao je predsjednik Svjetske banke Robert B. Zoellick.