Pakistan
0

23 osobe ubijene u eksploziji automobila bombe

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Bombaš samoubica detonirao je u nedjelju svoj eksplozivom napunjeni automobil ubivši 23 osobe, među kojima četvero djece, i ranivši 15 osoba na sjeverozapadu Pakistana, gdje traje nasilna kampanja čiji je cilj uvođenje šerijatskog zakona, saopćila je policija.

Bomba je uništila školu u gradu Buner gdje su građani glasali na parlamentarnim izborima, te je izazvala kolaps obližnje pijace, saopćila je policija, prenio je AFP.

"Očigledno se radi o eksploziji automobila bombe", kazao je lokalni policijski zvaničnik Behramand Khan.

Bomba je eksplodirala ispred škole, ali policija još uvijek nije u stanju da utvrdi da li je eksplozija djelo bombaša samoubice, jer je područje bukvalno prekriveno komadima tijela.

Nastavak istrage je neophodan kako bi se identificirale žrtve, dodao je Khan.

"Eksplozija je bila toliko snažna da je potpuno uništila školsku zgradu i teško oštetila okolne kuće i zgrade, kazao je on. Neke od žrtava nalazile su se na obližnjoj pijaci kada se na njih srušio krov.

Khan je kazao da strahuje da će broj žrtava rasti, jer stanovnici su policiji prijavili četiri još uvijek nestale osobe.

Napad je posljednji u nizu eksplozija u tom području, na granici s Afganistanom, u kojem se pakistanske službe sigurnosti bore s militantima povezanima s talibanima i al-Qaedom.