SAD
0

226 slučaja gripe u 30 država

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki Centar za nadzor i prevenciju bolesti (CDC) objavio je u nedjelju da je u SAD-u laboratorijski potvrđeno 226 slučajeve nove gripe A-H1N1 u 30 saveznih država.

Po broju slučajeva prednjači država New York sa 63, slijedi Teksas sa 40, Kalifornija 26, Arizona 18, Južna Karolina 15 i Deleware 10 oboljelih. U SAD-u se i dalje vodi samo jedan smrtni slučaj kojem je uzrok bila nova gripa.

CDC je također objavio da će u nedjelju dovršiti raspodjelu 25 posto Strateških nacionalnih zaliha (SNS) lijekova protiv gripe Tamiflu i Relenza, u sve države u kontinentalnom dijelu SAD-a, što im će pomoći u odgovoru na zarazu.

Usto, savezna vlada i farmaceutske tvrtke razvijaju cjepivo protiv novog virusa gripe A-H1N1, koje bi moglo biti na tržištu za šest mjeseci.

Američki zdravstveni dužnosnici u nedjelju su pokazali umjereni optimizam da nova gripa nije tako opasna kako se u početku strahovalo, ali su pozvali građane da nastave poduzimati uobičajene mjere opreza.

"Još nismo izvan opasnosti. Počeli smo uočavati ohrabrujuće znakove, i to je dobro, ali naš odgovor mora biti agresivan", izjavio je direktor CDC-a Richard Besser u emisiji "Meet the Press", TV mreže NBC.

Čak i ako se virus nije pokazao opasnim kao što su vlasti strahovale, Besser je kazao da te ne znači da su SAD i WHO pretjerano reagirale u utrci da spriječe pandemiju, odnosno globalno širenje virusa koji nije nikada ranije viđen. "S pojavom nove bolesti imate praktično jednu priliku za pokušate ograničiti učinak. Poduzmete vrlo agresivan pristup, a kako saznajete više informacija, tako prilagođavate reakciju", kazao je Besser.

Ministrica zdravstva Kathleen Sebelius rekla je u emisiji "This Week" TV mreže ABC da je istodobno s izradom cjepiva za gripu A-H1N1 u toku i proizvodnja cjepiva za redovitu zimsku gripu. "Mi pripremamo dva različita cjepiva istodobno", kazala je.

Vlasti su objavile da se nova gripa širi jednako lako kao i obična zimska gripa, zbog koje se svake godine bolnički liječi 200.000 Amerikanaca a oko 36.000 ih umre.

No u SAD-u nova gripa ne izaziva tako teške simptome kao u Meksiku, gdje vlasti govore o znacima popuštanja epidemije. Meksički ministar zdravstva rekao je u nedjelju da je epidemija svinjske gripe u njegovoj zemlji "u fazi opadanja".

Predsjednici SAD i Meksika, Barack Obama i Felipe Calderon, u subotu su telefonom razgovarali dvadesetak minuta o mjerama koje njihove zemlje poduzimaju kako bi spriječile širenje zaraze, objavila je Bijela kuća.

U nedjelju je iz Kanade stigaoo izvještaj o prvom poznatom slučaju zaraze svinja novim virusom svinjske gripe A-H1N1. Oko 200 svinja na jednoj farmi u pokrajini Alberta, koje je navodno je zarazio radnik što se vratio iz Meksika, stavljeno je u karantenu. Putnik se oporavio, a oporavljaju se i svinje, od kojih nijedna nije uginula.

Vlasti su ocijenile da se zaraza nije proširila izvan farme, izvijestila je kanadska televizija CTV.