Magazin Time
0

2010. godina kroz brojeve

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki magazin Time kao i svake godine objavljuje liste top 10 "svega i svačega". Ovoga puta prestižni magazin predstavio je godinu, koja polako ostaje iza nas, u brojevima. Nažalost, nije riječ o lijepim rekordima.

Iz naftnog izvora British Petroleuma izlilo se 206 miliona galona nafte u Meksički zaljev. Podsjećamo, nakon eksplozije na naftnoj platforme Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu, 20. aprila nafta je počela curiti u more. Uz velike posljedice po okoliš izvor je začepljen u julu.

466.743 je broj povjerljivih dokumenata iz Iraka i Afganistana koje je objavila organizacija WikiLeaks. Osnivač WikiLeaksa Julian Assange trenutno se suočava sa optužbama da je seksualno napastvovao dvije Šveđanke. Nalazi se u Velikoj Britaniji, gdje je pušten uz kauciju da se protiv izručenja Švedskoj brani sa slobode.

1.951 je broj emisija o zdravlju i zdravstvenoj zaštiti koje je emitovala američka kablovska mreža C-SPAN. Rasprava o reformi zdravstva dominirala je Washngtonom 2009. godine, ali nastavila se i 2010. Mreža C-SPAN prenosila je sve debate iz senata.

Nakon velikih poplava u julu u Pakistanu donirano je 16,36 dolara po glavi svakog stanovnika. Također, 1.087 dolara po stanovniku donirano je Haitiju nakon razornog zemljotresa u januaru 2010. godine.

Potresne fotografije sa Haitija pristizale su tokom cijele godine. Stotine hiljada ljudi ostale su bez krova nad glavom nakon snažnog zemljotresa, a prije nekoliko mjeseci tu zemlju je zadesila nova nesreća - kolera. Za osam mjeseci očišćeno je svega 2 posto ruševina.

Meg Whitman, republikanska kandidatkinja za guvernerku Kaliforije, na svoju predizbornu kampanju potrošila je 140 miliona dolara. Poražena je od demokratskog kandidata i bivšeg guvernera Jerryja Browna.

Tokom 2010. zabilježena je i rekordna cijena zlata na tržištu - 1.424,50 dolara.

Rekord je ubilježio i film Jamesa Camerona "Avatar". U kinima širom svijeta zaradio je 2,7 milijardi dolara, a uz to je najavio i pravu revoluciju 3D filmova.

Istraživanje provedeno u SAD-u pokazalo je da je potrebno 75.000 dolara prihoda kako bi prosječna porodica bila zaista sretna.

I, kada je riječ o brojevima, za 193 posto u 2010. godini je povećana prodaja elektronskih knjiga, u odnosu na 2009. godinu.