Barack Obama
0

'2009. će za SAD biti vrlo teška'

FENA
Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama izjavio je da niko ne može predvidjeti kada će se američka ekonomija oporaviti i naglasio da će 2009. godina biti "vrlo teška".

Novi šef Bijele kuće je najavio da će u februaru sazvati "samit porezne odgovornosti", na kojem će članovi Kongresa i drugih grupa razgovarati o programima pomoći, budžetskom deficitu i otvaranju novih radnih mjesta.

Obama, koji 20. januara preuzima dužnost od predsjednika Georgea W. Busha, rekao je u intervjuu Washington Postu da će među prioritetima njegove administracije biti nacionalna sigurnost i otvaranje radnih mjesta, prvenstveno investiranjem u obnovljive, ekološki čiste energetske resurse.

On je također ponovio da namjerava do kraja mandata zatvoriti vojnu bazu Guantanamo na Kubi, koja služi kao zatvor za osumnjičene za terorizam.

Obama ni ovaj put nije želio komentirati krizu u Gazi, kazavši da kada se radi o vanjskoj politici, riječ i dalje ima Bushova administracija, ali je obećao da će se SAD angažirati u bliskoistočnome mirovnom procesu.