{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


2008. počinje izgradnja tunela koji će spojiti Afriku i Evropu

S
14.3.2007. u 16:15
0
0
2008. počinje izgradnja tunela koji će spojiti Afriku i Evropu
0
2008. počinje izgradnja tunela koji će spojiti Afriku i Evropu
Gibraltarski prolaz
Planovi za izgradnju tunela koji će povezivati dva kontinenta, Afriku i Evropu, polako hvataju zamah, a tunel će spojiti dvije države - Maroko i Španiju.
Marokanska vlada vodi finalne pregovore sa španskom vladom o početku projekta, čija je osnova izgradnja željeznice ispod Gibraltarskog prolaza koja bi služila za prevoz putnika, automobila i drugog tereta.

Očekuje se da će radovi početi 2008. godine. Trošak izgradnje tunela iznosit će između osam i trinaest milijardi dolara, a postoji mogućnost da će ga finansirati državne firme iz Maroka i Španije, kao i dijelom Evropska unija.

Za dizajniranje tunela zadužen je švicarski inženjer Giovanni Lombardi, koji ima iskustva sa velikim projektima poput tunela Mont Blanc koji povezuje Francusku i Italiju.

[SLIKA]1[/SLIKA]Lombardi je priznao kako će ovaj projekat ipak biti izazov, prvenstveno zbog geoloških uslova koji vladaju na tom području, ali i zbog dubine mora u tom dijelu, koja iznosi oko 300 metara, što je pet do šest puta dublje nego dubina na kojoj se nalazi tunel koji povezuje Francusku i Veliku Britaniju.

Trenutno se još vrše istraživanja terena i procjene kapaciteta tunela, a očekuje se da će se rezultati studije izvodljivosti predati vlastima krajem 2007. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: