{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


2008. manje ubijenih novinara, više cenzure

F
30.12.2008. u 15:42
0
0
2008. manje ubijenih novinara, više cenzure
0
2008. manje ubijenih novinara, više cenzure
U svijetu je u 2008. godini 60 novinara ubijeno, osjetno manje od 86 žrtava u 2007., ali taj pad nije rezultat poboljšanja stanja već smanjenja ubojstava u Iraku i činjenice da u kriznim područjima mnogi novinari prestaju raditi, navode u utorak Reporteri bez granica.
"Brojke mogu biti manje nego lani, no ne smiju zastrti činjenicu da su zastrašivanja i cenzure uzele još više maha, uključujući i medije na Zapadu, a najautoritarnije vlade dodatno su gušile slobode medija", pišu Reporteri na svojim internetskim stranicama.

U 2008. godini ubijeno je 60 novinara i jedan pomoćnik, izvještavaju Reporteri, dok usporedna tablica pokazuje da je u 2007. ubijeno 87 novinara i 20 medijskih pomoćnika.

"Ne možemo reći da 60 ubojstava, stotine uhićenja i sustavna cenzura nude razloge za optimizam", pišu Reporteri u komentaru.

U Iraku je 15 novinara ubijeno u 2008., znatno manje u odnosu na na 2007., kada je bilo 47 žrtava i na 2006. sa 46 žrtava.

Azijsko-pacifičko područje i Bliski istok s Magrebom bila su u 2008. najugroženija područja za novinare, pa je nakon Iraka najviše novinara ubijeno u Pakistanu, njih 7, te 6 na Filipinima.

Krvave odmazde nad novinarima nastavljene su u Meksiku gdje su četiri novinara ubijena zbog toga što su obavljala svoj posao.

Reporteri bilježe da se diljem svijeta pojačala cenzura i gušenje slobode medija, a broj žrtava je manji jer mnogi novinari odustaju.

Pad broja ubijenih novinara u Africi s 12 u 2007., na 3 žrtve u 2008., ponajprije je rezultat činjenice da su mnogi novinari prestali raditi, otišli u egzil ili su mediji ugašeni u ratnim zonama poput Somalije.

U 2008. u zatvoru su u svijetu završila 673 novinara, a 929 pretrpjelo je fizički napad ili prijetnje.

U Iraku je 31 novinar bio uhićen, a američka vojska tako upravlja sigurnosnom situacijom da irački novinari često, pa čak i kada izvještavaju za strane medije, bivaju uhićeni, napominju Reporteri.

Cenzuru je u 2008. pretrpjelo 353 medija, a 29 novinara bila su oteta, objavili su Reporteri. Osobito ukazuju da se gušenje medijskih sloboda seli na internet, o čemu rječito govore podaci s 93 internetskih stranica cenzuriranih u Kini, 162 u Siriji i 38 u Iranu.

U 2008., u Kini je pala i prva žrtva "novinara-građanina". Bio je to kineski poslovni čovjek Wei Wenhua, kojeg su na smrt pretukli gradski policajci jer je snimao sukob prosvjednika na Tiananmenu 7. januara.

Vlade sve više odgovaraju na kritike građana uhićenjem blogera, pišu Reporteri i navode uhićenja i napade na blogere u Kini, Iranu, Siriji, Egiptu, Maroku.

Porast gušenja slobode izražavanja na internetu raste, a istodobno čak i na Zapadu vlasti sve više pritišću tradicionalne medije, zahvaljujući antiterorističkom zakonu te se represija razgranala na svim kontinentima.

"Tužan prizor novinara s lisičinama gotovo je svakodnevna pojava na svim kontinemtima. Kada se vlasti osjete ugroženima, najčešće odgovaraju uhićenjima", navode Reporteri bez granica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: