{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


2007. najpogibeljnija godina za novinare još od 1994.

F
3.1.2008. u 13:42
0
0
2007. najpogibeljnija godina za novinare još od 1994.
0
2007. najpogibeljnija godina za novinare još od 1994.
Međunarodna organizacija za zaštitu novinara Reporteri bez granica, sa sjedištem u Parizu, saopćila je da je 2007. bila najpogibeljnija godina za medije u posljednjoj deceniji. Širom svijeta ubijeno je najmanje 86 novinara.
Protekle godine nije bilo dobro biti novinar. Pored 86 ubistava, što je dvostruko više nego recimo 2002. i najviše još od 1994., prema informacijama kojima raspolaže organizacija Reporteri bez granica, u 2007. je 67 novinara oteto, dok ih je 135 bilo držano u zatočeništvu, kao taoci.

Također, uhapšeno je na stotine predstavnika medija, dok je 135 zadržano u zatvoru.

Zemlje kao što su Kina i Burma uvele su restrikcije u vezi s pristupom internetu, prenijele su agencije.

Najviše novinara ubijeno je u Iraku, ali kako kaže rukovodilac istraživanja organizacije sa sjedištem u Parizu, Jean-Francois Juilliard, izvještaj pokazuje da neke druge zemlje, prije svih Pakistan i Somalija, postaju sve opasnija mjesta za izvještavanje.

"Novinari su sve više meta u konfliktnim područjima, a nekažnjavanje je u porastu, jer 90 posto ubistava novinara još nije rasvijetljeno. Ljudi misle da mogu ubijati novinare bez rizika, jer znaju da ih u mnogim zemljama nikada neće osuditi. Neće im čak biti ni suđeno", naglašava Juilliard.

On dodaje da su otmice također u porastu, ne samo u Iraku već i mjestima kao što su palestinske teritorije. "Teško je uraditi nešto u vezi s otmicama, jer u to nisu umiješane države. Teško je izvršiti pritisak na ekstremističke grupe, jer njih to uopće ne dotiče", objašnjava Juilliard.

Umjesto toga, Reporteri bez granica apeliraju na druge političke, ekonomske i religijske grupe da iskoriste svoj utjecaj kod ekstremista – zajedno s međunarodnim institucijama, kao što su Evropska unija ili Ujedinjeni narodi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: