{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


2005. najsmrtonosnija godina za novinare u proteklom desetljeću

F
FENA
3.5.2006. u 11:34
0
0
2005. najsmrtonosnija godina za novinare u proteklom desetljeću
0
2005. najsmrtonosnija godina za novinare u proteklom desetljeću
Organizacija koja se bori za slobodu medija - Novinari bez granica - objavila je u svome godišnjem izvještaju da je 2005. godina bila najsmrtonosnija godina za novinare u proteklom desetljeću.
Prema godišnjem saopćenju ove organizacije, tokom 2005. širom svijeta su ubijena 63 novinara i pet njihovih pomoćnika, dok je 120 novinara u zatvoru, isključivo zbog toga što su obavljali svoj posao.

Izvještaj je objavljen uoči današnjega Svjetskog dana slobode medija.

Irak se navodi kao zemlja u kojoj je 2005. stradalo najviše novinara. Novinari bez granica navode da su Kina i Kuba zemlje s najviše novinara u zatvoru.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Ova organizacija spominje kao prijetnju slobodi medija i subpoene koje su izdane američkim novinarima, od kojih se tražilo da vlastima predaju svoje bilješke i identitet izvora u Evropi i Sjedinjenim Državama.

Organizacija Novinari bez granica saopćila je da su Kina i neke druge zemlje u Aziji "najteži neprijatelji slobode Interneta" jer su hapsile novinare i cenzurirale sadržaj web-stranica.

Ova organizacija sa sjedištem u Parizu objavila je izvještaj pod nazivom "Neprijatelji Interneta", u kojem je polovica pobrojanih zemalja iz Azije. U saopćenju se kaže da Kina koristi tehnički najsloženije metode kako bi blokirala širenje informacija na Internetu.

Među drugim zemljama koje se navode u ovom izvještaju, prenosi VOA, nalaze se Vijetnam, Burma i Sjeverna Koreja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: