Njujorčani zabrinuti
0

200 miliona dolara godišnje koštaju suđenja za 11. 9.

Sarajevo-x.com
Prema posljednjim procjenama, troškovi organizacije suđenja za terorističke napade od 11. septembra 2001. u New Yorku mogli bi iznositi 200 miliona američkih dolara godišnje. To je dvostruko više od prethodno procijenjenih troškova, zbog čega gradonačelnik New Yorka traži da se planovi prerade.

Gradonačelnik Michael Bloomberg u svom pismu upozorava da treba ponovo promisliti o detaljima ugovora koji predviđa operacije u Manhattanu sa policijskim kordonima, psima tragačima, checkpointima, snajperistima po krovovima i nadzor helikopterima.

I administracija američkog predsjednika Baracka Obame pozvana je da preispita ideju pokretanja suđenja za najveće terorističke napade u SAD-u u ovom gradu. Predlaže se pronalazak novog mjesta za ova rizična suđenja.

Zasjedanje o ovom pitanju bit će održano u Washingtonu, gdje će se razmatrati svakodnevne aktivnosti na osiguranju, kao i troškovi ovog velikog događaja.

Bloomberg upozorava da troškovi osiguranja u procesu protiv Khalida Sheikha Mohammeda i četvorice njegovih navodnih pomagača mogu dostići 216 miliona dolara u toku prve godine suđenja, a do 200 miliona u godini poslije.

Ovako velika suma pojavljuje se zbog troškova dodatnih policijskih patrola.

Obama je potvrdio da se osim New Yorka razmatraju još dvije lokacije za organizaciju suđenja, javljaju američki mediji.