Njemačka
0

20. godišnjica protesta protiv komunizma

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemačka u petak mnogobrojnim svečanostima u Leipzigu obilježava 20. godišnjicu prvih mirovnih protesta u ovom gradu, koji su prethodili padu Berlinskog zida a čime je omogućeno ujedinjenje dviju njemačkih država godinu dana kasnije.
  • Deveti oktobar 1989. uči nas da demokracija, pravednost i sloboda nije nešto što dolazi samo od sebe nego da je to dobro za koje se svakodnevno treba boriti, rekao je okupljenima u leipziškoj koncertnoj dvorani njemački predsjednik Horst Koehler.

On je upozorio na to da su događaji koji su se prije 20 godina zbili u Leipzigu bili "demokracija stvarana od građana kojiu su svoju sudbinu uzeli u svoje ruke", javila je Hina.

Njemački predsjednik tom je prilikom pozvao građane Njemačke da "žive svoju demokraciju" i to angažmanom u različitim društvenim organizacijama. On je tom prilikom ukazao na sve rašireniju pojavu povlačenja građana iz javnog života te posebice pad broja građana koji izlaze na izbore.

  • Tko drugima ostavlja da odlučuju u njegovo ime, taj drugima prepušta i svoju budućnost, zaključio je Koehler.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, i sama bivša građanka Njemačke demokratske republike, 9. oktobar je okarakterizirala kao "veliki i sretan dan u njemačkoj povijesti".

  • Ovo je veliki dan za građane Leipziga i sve građane DRNj-a jer je na taj dan započela mirna revolucija, rekla je Merkel u Leipzigu.

Prije podne u Leipzigu je i postavljeno zvono koje će svaki ponedjeljak u 18.35 sati zvoniti u znak sjećanja na početak mirne revolucije.

Mirovni protesti na kojima se 9.oktobra 1989. okupilo više od 70.000 demonstranata označili su početak društvenih promjena u tadašnjoj Demokratskoj Republici Njemačkoj koji su prvo rezultirali promjenama u partijskom vrhu i padom Berlinskog zida te ujedinjenjem dviju njemačkih država godinu dana kasnije.