Armenija
0

20 godina od velikog zemljotresa

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Armenija u nedjelju obilježava 20 godina od velikog zemljotresa koji je odnio 25.000 života, dok mnogi preživjeli još čekaju nove domove nakon godina obećanja.

Predsjednik Serzh Sarkisian pridružio se vođi armenijske Apostolske crkve, Catholicosu Karekinu II, na komemoraciji za žrtve zemljotresa Spitak u jednom od najteže pogođenih gradova Gyumriju, javio je AFP.

U 11:41, 08:41 po srednjoevropskom vremenu, širom Armenije održana je minuta šutnje u tačno vrijeme kada je prije 20 godina zemljotres pogodio ovu zemlju.

Otkrivši skulpturu u Gyumriju posvećenu žrtvama zemljotresa, Sarkisian je zahvalio međunarodnoj zajednici za pomoć koju je pružila ovoj tada sovjetskoj republici nakon katastrofe.

"Prije 20 godina svi ljudi bili su na našoj strani, bez obzira na Hladni rat, ideološke razlike i različite političke stavove. Od prvog dana naš narod je osjećao da je svijet sa nama", kazao je Sarkisian.

Ipak, na nekoliko kilometara udaljenosti od ceremonije u naselju napravljenom od malih metalnih kontejnera preživjeli još uvijek čekaju nove domove koji su im obećani nakon zemljotresa.

Nadamo se da će vlada ispuniti svoja obećanja i da ćemo u naredne dvije godine napokon dobiti nove stanove", kazala je Suzana Gyoletsian (40), čija porodica sa desetinama drugih još živi u jednosobnim metalnim kabinama koje su dobili nakon zemljotresa.

Skoro 7.000 porodica i dalje je bez svojih domova nakon što su njihove kuće i stanovi uništeni u zemljotresu, bez obzira na stalna obećanja vlade da će dobiti nove.