{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


20 godina od razbijanja Gvozdene zavjese

F
27.6.2009. u 15:30
0
5
20 godina od razbijanja Gvozdene zavjese
0
20 godina od razbijanja Gvozdene zavjese
Foto: Reuters
Desetak šefova evropskih država i vlada proslavili su u subotu u Budimpešti 20 godina od razbijanja Gvozdene zavjese, što je ubrzalo pad Berlinskog zida i razbijanje sovjetskog bloka.
"U ime svih Njemaca, želim da zahvalim Mađarima na njihovoj hrabrosti i solidarnosti prema Njemcima Istočne Njemačke 1989.", kazao je njemački predsjednik Horst Köhler na svečanoj ceremoniji održanoj u mađarskom parlamentu.

Na svečanosti su se okupili mađarski predsjednik Laszlo Solyom, austrijski Heinz Fischer, finska predsjednica Tarja Halonen, švicarski Hams-Rudolf Merz i slovenski Danilo Turk, te češki premijer Jan Fischer i letonski Valdis Dombrovskis kao i bivši njemački ministar vanjskih poslova Hans-Dietrich Genscher.

Ceremonija se održava tačno 20 godina nakon simboličnog kidanja bodljikave žice Gvozdene zavjese, koje su obavili mađarski ministar vanjskih poslova Gyula Horna i njegov austrijski kolega Alois Mock 27. juna 1989. na austrijsko-mađarskoj granici.

Prekid Gvozdene zavjese, koje su započele mađarske vlasti 2. maja 1989., ubrzao je pad Berlinskoga zida i sovjetskoga bloka, izazivajući krajem ljeta priliv desetina hiljada izbjeglica, uglavnom iz Istočne Njemačke.

Šef austrijske države je u svom govoru u Budimpešti, govoreći o iranskoj represiji nad demonstrantima, naglasio da "Evropa ima za misiju, u duhu 1989., da podrži demokratiju, ljudska prava i toleranciju u svijetu".

Događaji dvadeset posljednjih godina pokazali su da "nijedna diktatura, ma kako se solidnom prikazivala, ne može osigurati svoju budućnost", dodao je Heinz Fischer.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: