{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


20 godina od razbijanja Gvozdene zavjese

F
27.6.2009. u 15:30
0
5
20 godina od razbijanja Gvozdene zavjese
0
20 godina od razbijanja Gvozdene zavjese
Foto: Reuters
Desetak šefova evropskih država i vlada proslavili su u subotu u Budimpešti 20 godina od razbijanja Gvozdene zavjese, što je ubrzalo pad Berlinskog zida i razbijanje sovjetskog bloka.
"U ime svih Njemaca, želim da zahvalim Mađarima na njihovoj hrabrosti i solidarnosti prema Njemcima Istočne Njemačke 1989.", kazao je njemački predsjednik Horst Köhler na svečanoj ceremoniji održanoj u mađarskom parlamentu.

Na svečanosti su se okupili mađarski predsjednik Laszlo Solyom, austrijski Heinz Fischer, finska predsjednica Tarja Halonen, švicarski Hams-Rudolf Merz i slovenski Danilo Turk, te češki premijer Jan Fischer i letonski Valdis Dombrovskis kao i bivši njemački ministar vanjskih poslova Hans-Dietrich Genscher.

Ceremonija se održava tačno 20 godina nakon simboličnog kidanja bodljikave žice Gvozdene zavjese, koje su obavili mađarski ministar vanjskih poslova Gyula Horna i njegov austrijski kolega Alois Mock 27. juna 1989. na austrijsko-mađarskoj granici.

Prekid Gvozdene zavjese, koje su započele mađarske vlasti 2. maja 1989., ubrzao je pad Berlinskoga zida i sovjetskoga bloka, izazivajući krajem ljeta priliv desetina hiljada izbjeglica, uglavnom iz Istočne Njemačke.

Šef austrijske države je u svom govoru u Budimpešti, govoreći o iranskoj represiji nad demonstrantima, naglasio da "Evropa ima za misiju, u duhu 1989., da podrži demokratiju, ljudska prava i toleranciju u svijetu".

Događaji dvadeset posljednjih godina pokazali su da "nijedna diktatura, ma kako se solidnom prikazivala, ne može osigurati svoju budućnost", dodao je Heinz Fischer.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: